Lageropgørelse: Værdien af varelageret

Jeg har tidligere skrevet om, hvordan varelageret skal bogføres, hvis man arbejder i SummaSummarum eller et andet program, hvor der ikke automatisk føres posteringer mellem status og drift, når en lagerført vare forbruges.

Netop i forbindelse med opgørelsen af varelageret ultimo 2008, er det meget relevant at huske på, at varelageret skal opgøres til den faktiske værdi. Det vil sige varekøbsprisen + hjemtagelsesomkostningerne inklusive evt. toldafgifter.

Hvis varerne er købt i fremmed valuta, og kursen har ændret sig væsentligt fra købstidspunktet til nu, bør man derfor regne ud, hvad det betyder for varelagerets faktiske værdi. En typisk måde er at beregne genanskaffelsesprisen: Hvis hele lageret skulle genanskaffes nu, hvad ville det så koste?

Hvis virksomheden har en revisor, er det en god idé at diskutere opgørelsesprincipper med hende eller ham. Hvis du selv lukker årsregnskabet, og det er der rigtig mange personligt ejede virksomheder, der gør, så vær meget omhyggelig med opgørelsen af værdien af varelageret i år, hvor der har været så store udsving på kurserne.

Det vil naturligvis påvirke driftsresultatet, hvis værdien af varelageret er steget eller faldet (som regel faldet) på grund af valutakursudsving. Men det er vigtigt for regnskabets pålidelighed, at alle aktiver er til stede og med i regnskabet til en reel værdi.

Så til jer, der har holdt nytårsaften og -dag i fred, og skal i gang i weekenden: God lageropgørelse :-).

…..

PS: Vi har to pladser ledige på kun-en-gang-om-året-kurset i årsafslutning kun for SummaSummarum-brugere på onsdag den 7. januar 2009.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.