Kørselstakster for 2010

De nye takster for kilometergodtgørelsen er kommet. Og der er en nyhed: Godtgørelsen for brug af egen cykel i firmaets tjeneste er steget fra 40 til 48 øre pr. kørt kilometer. Herudover er der ingen ændringer.

Den skattefri kørselsgodtgørelse er i 2010 fortsat: 3,56 kr./km. for de første 20.000 km. pr. år. Herefter 1,90 kr./km. HUSK dokumentation!

For befordring mellem hjem og arbejde gives der også et uændret fradrag:

24-100 km./dag: 1,90 kr.
over 100. km./dag: 0,95 kr.

Læs mere på SKAT om befordringsfradrag mv.

27 Replies to “Kørselstakster for 2010”

  1. Hej Anette,

    Hvordan skal jeg forholde mig i følgende situation?

    – Jeg skal fra Aalborg til Odense på kursus, og har mulighed for at køre sammen med en anden kursist derned.
    Hvordan skal jeg forholde mig til arbejdsgiveren og den anden kursist med hensyn til kørselsgodtgørelse?

  2. Hej Simon

    For at kunne få kørselsgodtgørelse, skal man kunne fremvise kørebog, hvor kilometertælleren er aflæst. Derfor kan du ikke få kørepenge i den situation, hvor du kan køre med en kollega eller anden kursist.

    Dbh
    Anette

  3. Hej.
    Jeg er elev i matas på 3 år(mesterlære) og jeg skal på kursus udenfor arbejdstiden, kan jeg også få de 3.56 eller er der en anden takst for elever?

    Og hvad hvis det foregår i arbejdstiden?

    Hilsen Mathilda.

  4. Hej Mathilda

    Arbejdsgiveren skal refundere dig prisen for den billigste offentlige befordring, du har ikke krav på kørselsgodtgørelse efter statens takster, og hvis din arbejdsgiver vælger at udbetale dig dette, er du bare heldig.

    Arbejdsgiveren får refunderet 80% af udgiften til den billigste befordring fra AER.

    Hvis der er mindre end 10 km. fra hjem til skole, er der ingen befordringsgodtgørelse.

    Dbh
    Anette

  5. Hej,
    Hvem bestemmer om man får udbetalt høj eller lav kørselsdgodtgørelse? Jeg er ansat i staten. Når jeg laver rejseafreninger (fx. i forbindelse med kørsel til kursus), så har jeg fået besked på, at anføre lav sats, men kan det være rigtig, når jeg ikke kører 20.000 km om året?
    Mvh
    Lone

  6. De 3,56 kr. pr. km. er max.sats. Arbejdsgiveren kan godt bestemme, at de kun vil udbetale den lavere sats, og stort set hele det offentlige system giver den lave sats, ikke den høje. Så du kan nok ikke gøre så meget ved det.

    Dbh
    Anette

  7. Mojn,

    Hvor meget dokumentation kræves der ifm. kørselsregnskab. Er det nok at jeg selv ajourfører min kørsel i et excelark?? Det skal siges at jeg er selvstændig.

    Mvh.

    Søren

  8. Hej Søren

    Det er et svært spørgsmål, for SKAT kræver dokumentation, og hvis regnskabet ellers virker pålideligt, plejer de at godkende regnearksopgørelser. Men hvis man skal være helt på den sikre side, er det nok en kørebog, fordi man i den kan notere kilometertællerens stand ved start og slut – og det er faktisk en del af den dokumentation, SKAT kan forlange at få. Og en del, som man næppe får udfyldt korrekt, hvis det foregår i et regneark – især ikke hvis man er lidt bagud med det regneark.

    Som understøttelse for sit kørselsregnskab kan man have fakturaer, brobilletter og andre ting som viser, at i hvert fald en del af turene er kørt.

    Dbh
    Anette

  9. Hej Anette

    Jeg leder forgæves efter dokumentation for at min arbejdsplads håndtere reglerne for kørselsgodgørelse korrekt, og håber at du måske kan hjælpe mig?!
    Jeg er ansat ved Ã…rhus Universitet i en forskningsgruppe hvor en fast del af mit arbejde består i at kører ud til forskellige husdyrbesætninger og indsamle data mm. Jeg kører i egen bil til den høje takst. Jeg kører både ud hjemmefra og andre gange fra mit arbejdssted (afhængig af tidspunkt for start), og kører oftest direkte hjem ved arbejdets afslutning.
    Når jeg skal afregne mit kørsel, kræver min arbejdsplads at jeg angiver min bopælsadresse som afgangssted, SÃ…FREMT at ruten er kortere (færre km) fra bopælen til besætningen/dagens arbejde end fra min arbejdsplads(kontor). Også selvom jeg er kørt ud fra mit kontor og til besætningen. Og omvendt hvis der er kortere fra mit kontor end fra min bopæl. Må de godt skelne på den måde i forhold til reglerne?
    I min kontrakt er min arbejdsplads angivet som arbejdsstedet(kontoret) og ikke fra min bopæl.

    På forhånd tak for din hjælp, og jeg uddyber gerne.
    Mvh Pia

  10. Hej Pia

    Du kan få kørselsgodtgørelse for den faktisk kørte strækning. Hvis du kører fra arbejdspladsen og ud til dataindsamlingsstedet, er det derfra kørslen skal måles. Men din arbejdsgiver kan selvfølgelig godt bede dig om at tilrettelægge din kørsel, så du ikke kører ind på arbejde bare for at vende om og køre den anden vej ud igen. Det er mere et spørgsmål om planlægning. Formentlig har de nogle kørselsbudgetter, der skal overholdes. Men ligefrem at sige, at du altid skal beregne den korteste strækning, uanset om det faktisk er den strækning, du har kørt, er ikke korrekt.

    Du er i øvrigt heldig, at du kører efter den høje takst, rigtig mange offentligt ansatte får kun 1,90 kr. pr. kilometer (de fleste kommuner for eksempel).

    Dbh
    Anette

  11. Hej Anette. Mange tak for dit hurtige svar! Somregel kører jeg ud hjemmefra, hvis ikke dagens arbejde kræver at jeg skal på kontoret efter udstyr eller lign. Så på den måde udnytter jeg ikke min kørselsgodtgørelse til unødige ture til kontoret. Kan du henvise mig til en paragraf eller skriftelig omtale af denne “problemstilling” som jeg kan give videre som bekræftelse på at det ikke håndteres efter de gældende regler?
    Jo er bestemt også glad for at jeg får den høje takst, hvilket ikke stod til disskusion fra min arbejdsgiver da jeg har arbejde udenfor kontoret ca 90% af min tid.
    Mvh Pia

  12. Hej
    Hvilken fantastisk side, vil jeg lige først sige.
    Jeg er ved at starte en lille virksomhed op, og har lige et spørgsmål ang kørsel.
    Jeg skal køre til silkeborg for at hente nogle varer da fragten bliver alt for dyr. Kan jeg få kørselsgodtgørelse for det, eller falder det udenfor hvad man kan få godtgørelse for? Jeg skal også på marked med mine varer (for pr) på fyn. Kan jeg også få godgørelse for det?
    Hvordan foregår det. Jeg skal selvfølgelig føre kørebog, men skal jeg trække pengene ud af firmaet inden jeg skal betale skat, eller hvordan? Håber du kan hjælpe mig, er nok lidt moms-ignorant endnu
    Mvh Marianne

  13. Hej Marianne

    Ja, det kan du. Til begge dele. Hver gang, du kører for firmaet, men aldrig, når du kører privat. Som du skriver, skal du føre kørebog, og så får du et skattemæssigt fradrag på 3,56 kr./km. (for de første 20.000 km., derefter falder taksten).

    Den mest praktiske måde at gøre det på er, at du bogfører udgiften, f.eks. 356 kr., hvis du har kørt 100 km. ind i dit regnskab på en konto i driften og så udbetaler pengene til dig selv via din firmakonto (eller lader dem stå på mellemregningen, hvis du ikke har penge til at overføre dem). Så er der styr på det fra starten.

    Dbh
    Anette

  14. Hej Anette.

    Tusinde tak for meget hurtigt svar. Det kan jeg da bruge til noget. Jeg overvejer at lave regnskab i regneark, har brug for selv at have fingeren i det hele for at forstå det, og de regnskabsprogrammer jeg har set har taget pusten helt fra mig. Jeg vil i første omgang låne den bog du har været med til at skrive på biblioteket. Hvad koster den, hvis jeg skulle få brug for mine egen kopi?
    Lige et hurtigt spørgsmål mere. Når jeg fakturere mine kunder for fragt incl moms, så kan jeg jo trække momsen fra i min købsmoms. Kan jeg også trække fragten fra i skat, hvis jeg tilbyder gratis fragt.
    Mvh Marianne Sonne

  15. Selv tak. Regneark er OK i begyndelsen men ikke i længden. Af de bøger, jeg har skrevet, har du mest brug for “Bogen om fradrag” og den koster fra 169 kr. (som e-bog) og til 225 kr. (som trykt bog inkl. forsendelse). Her: http://bogenom.dk.

    Ja: Du kan trække fragten fra, også selvom du tilbyder gratis fragt til dine kunder.

    Hvis du overvejer et kursus, kommer jeg til Middelfart til et “alt i et”-kursus: http://www.regnskabsskolen.dk/ivkurser/regnskabokonomi (og det med rabatten, selvom du ikke er medlem af DANA kan vi nok finde ud af i den gode sags tjeneste).

    Dbh
    Anette

  16. er 2xbro og 2x 285 km som tager 3,25 timer hver vej + skolehjem i 10 uger =4700 kr

  17. hov det første kom ikke med? roskilde til sønderborg på skole og skolehjem da jeg har over 3 timers transport hver vej. kan man trække noget fra eller få dag fradrag? udgifter er som følger : 2xbro og 2x 285 km som tager 3,25 timer hver vej,hver uge + skolehjem i 10 uger mandag til fredag =4700 kr mester betaler intet

  18. Hej “Skoleophold”

    De takster, vi taler om her på siden vedrører erhvervsmæssig virksomhed. Hvis din skolegang er led i en erhvervsmæssig uddannelse, vil du kunne få noget fradrag, men jeg kan ikke ud fra det ovenstående regne ud, hvor meget der er tale om. Jeg synes, du skal spørge efter reglerne på skolen, for de kender alt til dem.

    Dbh
    Anette

  19. Hej Anette,

    Jeg er elev og skal i skole 10 uger, det er en erhvermæssig uddannelse.

    Jeg køre 35km ud og 35km hjem i alt ialt 70 om dagen x 5 hverdage = 350 km for 1 uges ophold.

    Kan jeg få 3.56 kr. pr. km ? eller hvordan?

  20. OBS skal lige siges at det er egen bil og det er forpligtet at jeg gå i skole for at færdig gør min uddannelse..

  21. Hej Elev

    Nej, det kan du ikke. Der er ikke tale om erhvervsmæssig kørsel, når du er under uddannelse. Men der er særlige regler for elever, så spørg på skolen, når du starter.

    Dbh
    Anette

  22. Hej Anette
    Vi er 3 indehavere om et Aps. I år er der ikke råd til at udbetale løn til ejerne eller ægtefæller der også leverer timer. Spørgsmålet er kan vi få fradrag for kørsel via skat?
    Vi har 40 km fra vores bopæl til forretningen hver vej, så vi vil jo gerne kunne trække kørslen fra.
    Det er for dyrt for virksomheden at give km penge.

  23. hej Anette.

    Jeg står i den situation at jeg er butiks elev i en større kæde, jeg har været på skole forløb 2 gange nu, og den første gang fik jeg de 3.81kr pr km.
    men her anden gang fik vi lige pludselig kun 1,19kr pr km. cheferne i firmaet, siger til os at det er fordi at vi er elever og at for studerende får man kun 1.19kr pr kørt km. Men kan det passe?
    Jeg har søgt en masse på nettet man har ikke kunnet finde noget som helst omkring det.
    For det betyder for mig, at jeg selv må smide 300kr af egen lomme hver gang jeg skal på skole.
    Mvh Kenni

  24. Hej Kenni

    Din chef har ret: Virksomheden får kun refunderet prisen, som svarer til kørsel med offentlige befordringsmidler. Hvis de godkender, at du kører i egen bil, skal de refundere, men ikke med den høje sats på 3,81 kr. Hvis du er i tvivl, så spørg den fagforening, du er medlem af. Jeg kan ikke se, hvordan det kan komme til at betyde, at du selv skal betale 300 kr. – men måske skulle du overveje de offentlige?

    Dbh.
    Anette

  25. Mange tak for det kanon hurtige svar.

    Problemet er at fra der hvor jeg bor, er det ikke en mulighed at tage offentlig transport fra også stadig komme ned på skolen til tiden.
    men har fået 548kr for at have kørt lige knap 600km i alt. Min undren er bare at vi har fået 3.81kr alle andre gange vi har været på kursus osv, og de nye elever har også fået 3.81 for at tage på kursus.
    bare mærkeligt at de lige skifter midt i det hele.
    men mange tak for det hurtige svar.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.