Fradrag: Risengrød til nisserne

Allerede var der i sidste år i radioen nogen diskussion rundt omkring i landet angående fradrag for bespisning. Situationen var vist, at en personligt ejet virksomhed, som sætter grød ud til nisserne, var i tvivl om, hvorvidt denne omkostning er fradragsberettiget. Det forudsættes, at nisserne ikke har adgang til stuehus men alene til erhvervsdelen af ejendommen.

For så vidt angår fradrag for risengrød til nisserne, må det afhænge af nissernes tilknytning til den pågældende virksomhed:

Er nisserne en del af dit netværk, vil risengrøden blive betragtet som repræsentation. Og der er derfor kun 25% skattemæssigt fradrag for udgiften, og intet fradrag for momsen med mindre risengrøden serveres på en restaurant. I så fald er der momsfradrag på 25%, svarende til 6,25% af af hele omkostningen.

Betragter du nisserne som dine venner, er der intet fradrag – hverken skattemæssigt eller i momsen.

Hvis nisserne arbejder for virksomheden, vil udgiften være fuldt fradragsberettiget, men der vil ikke være noget momsfradrag. Dog vil momsen kunne fradrages med en fjerdedel i tilfælde af at grøden serveres under et restaurationsbesøg.

Når nisserne hjælper eller rådgiver virksomheden, vil der også være tale om en fuldt fradragsberettiget udgift, selvom de gør det ganske gratis. Og intet momsfradrag med mindre der er tale om restaurant-grød.

Hvis nisserne spiser risengrøden som en del af et større koncept, vil hele udgiften og hele momsen under visse omstændigheder være fradragsberettiget under forudsætning af, at der er tale om, at nisserne køber konceptet.

Skulle nisserne stjæle risengrøden, vil der være tale om udlevering af erstatningsris fra forsikringsselskabet og momsfradrag,  hvis din dokumentation er i orden, men hvis du udgiver fotos af nisserne på internettet, vil du blive retsforfulgt for krænkende adfærd.

Er der både hjælpenisser og drillenisser, vil der være tale om at fordele regningen procentvis på de forskellige ovennævnte typer, sådan at nogle af risengrynene er momsede, andre er delvist momsede og nogle helt uden momsfradrag. Og i så fald kan juleregnskabet vare lige til påske.

Fortsat glædelig december :-)

, ,

7 kommentarer til Fradrag: Risengrød til nisserne

 1. Martin 15. december 2009 at 18:03 #

  Når nisserne hjælper eller rådgiver virksomheden, vil der også være tale om en fuldt fradragsberettiget udgift, selvom de gør det ganske gratis. Og intet momsfradrag med mindre der er tale om restaurant-grød

  Og HVIS det bliver serveret på reataurant, hvad er momsfradraget så????

 2. Jesper HorsMark 15. december 2009 at 20:02 #

  Hej Anette

  Tak for vidunderlig artikel der virkeligt har bragt mig i julestemning og fået humøret til at stige!

  Ha’ en god dag
  Jesper

 3. Anette Sand 15. december 2009 at 20:11 #

  Takker :)

  Martin: 6,25% i henhold til reglen om repræsentativ restaurationsmoms.

  Glædelig jul

  – og kom til gløgg i regnskabsskolen torsdag, den 17.12.2009 kl. 15.00, hvis I har lyst.

  Dbh
  Anette

 4. Søren Skov 16. december 2009 at 01:23 #

  Fantastisk Anette- ganske enkelt!

 5. Kim Jørgensen 19. januar 2010 at 17:34 #

  Det er sku god humor det der Anette :)
  Og så lærte jeg også noget nyt oveni. Ikke dårligt :)

 6. Jimmy 1. december 2017 at 14:47 #

  Den er lige blevet delt igen af
  https://www.facebook.com/groups/170075680219254/

Trackbacks/Pingbacks

 1. Alien – rejsende i tid og rum | Anette Sand - 20. oktober 2010

  […] I øvrigt – selvom vi stadig er lidt uden for sæson, minder spørgsmålet mig om den gamle debat vedrørende fradrag for risengrød. Den kan du læse om her. […]

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.