Brevkasse: Debitorerne stemmer ikke

Kære Anette
Jeg kan se at du har en løsning på selv de mest indviklede spørgsmål. Håber også du kan hjælpe mig.

Jeg kører den nyeste version af Summa Pro. Mine debitorer stemmer ikke og jeg har tidligere ikke stemt kontoen af jævnligt. Jeg ved at der ikke er nogen debitorene som skylder penge. Alligevel er der et
beløb på ca. kr.4.000 der står som skyldigt.

Jeg kan ikke føre dem væk fra konto 56100 da det kræver at der er en faktura at udligne og det er der selvsagt ikke når ingen skylder penge. Jeg aner ikke hvordan fejlen er opstået.

Kan du hjælpe mig ud af suppedasen.

Hilsen Søren

Tak for din mail og de pæne ord.

Når dine debitorer ikke stemmer, kan det skyldes tre ting: Enten har du fået bogført indtægten to gange (både, da du udstedte fakturaen og da du modtog betalingen). Der kan også være tale om, at du har aftalt med den pågældende kunde, at denne ikke skulle betale, og så ikke fået udstedt en kreditnota. Eller der kan være tale om, at der er dobbeltfaktureret.

Hvordan problemet skal løses, afhænger lidt af, hvilken situation, der er tale om. Det er et relativt beskeden beløb, så derfor tror jeg, at SKAT vil se på sagen med milde øjne, også selvom du ordner problemet pr. 1.1.2009 frem for at genåbne årsopgørelserne fra tidligere år.

Hvis du bogfører beløbet “væk” ved at postere det på egenkapitalen (og det kan du godt teknisk set i Summa, også selvom der ikke er en faktura, der skal udlignes, du skal bare bogføre direkte på kundens kontokort, højreklik i “konto” i kassekladden og find debitorkontiene der), sker der ingen påvirkning af dit resultat.

Hvis du derimod udligner differencen ved at postere beløbet i driften (svarende til, at der burde have været udstedt en kreditnota), vil det påvirke dit resultat, som bliver 4.000 lavere. Det sidste skal du kun gøre, hvis du er helt sikker på, hvad der er sket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.