I nydelig forlængelse af mine praktiske og økonomiske overvejelser vedrørende bærbar eller stationær i går og de deraf følgende kommentarer til fordel for Linux-baserede styresystemer, har Politiken i dag en artikel om en bærbar PC-er til 1.200 kr. alt inklusive. Med Linux og en hel masse open source software installeret. Til den pris kan man naturligvis ikke forlange mirakler, men prisen er jo heller ikke højere end en strimmeregnemaskine! (Strimmelregnemaskiner er i mit verdensbillede uundværlige for bogholdere, så de udgår ikke bare på grund af prisen.)
Set i lyset af, at min ældste søns skole nu i et år har haft smartboards opsat i klasselokalerne uden have få råd til en computer, så det fine smartboard kan komme i funktion, må man sige, at det er glædeligt, at PC-erne falder så meget i pris, at også Københavns kommunes skolevæsen måske kan være med hen ad vejen.
Personligt har jeg nok brug for lidt mere kapacitet end den lille bærbare tilbyder – men det er da en overvejelse værd, bare til “taskePC-er” med sine 700 gram er den jo noget mere håndterbar end den såkaldt-bærbare-jeg-slæber-rundt-på-nu-maskine (en glimrende, men efterhånden opslidt IBM R50e).
Anmeldelser af maskinen modtages gerne :-)
Jeg falder over det ser ud til den har indbygget GPRS modem, det er da en lille fræk detalje den kan gå online på mobilnettet.
(Ses endnu ikke sårligt ofte herhjemme det er indbygget fra starten).
Jeg har personligt købt en Asus eeePC 900, den er en lille lækker sag der har en ganske hurtig 900MHz Celeron Mobile, 1GB Ram og 20 GB SSD. Sidstnævnte er især nok smart for unge, da det betyder at den ikke tager skade af stød og slag. Altså harddisken gør ikke. Man kan naturligvis stadig smadre skærmen.
Skærmen er 8,9″ og kører med en 1024×600 opløsning. Fordelen ved eee PCen er, udover den lille størrelse og den lave vægt (under 1kg) prisen og at den kan gøre alle gængse operativsystemer. Jeg har selv installeret flere forskellige distributioner af Linux, men er dog endt med en ganske almindelig Windows XP.
Prisen er noget højere end den politiken omtaler, men den fås også i en mindre udgave, den såkaldte eee PC 700, som har en 7″ skærm, 512MB Ram og kommer med Linux installeret. 700 udgaven kommer til Danmark i juni til ca. 2400 kr, mens 900 udgaven vist ikke har nogen dato endnu. Jeg købte den via Clove.co.uk og endte med at give 3200. Det kan man næsten få en “rigtig” bærbar for, men jeg ville have høj mobilitet og det giver eee PCen. Den vejer under et kilo, har en rigelig stor skærm, indbygget Wifi, lynhurtig startop tid (SSD er reelt set blot RAM), og den kan være i selv en mellemstørrelse dametaske.
Jeg har i nogen tid brugt den når jeg har pendlet på arbejdet og den har bestemt tiltrukket nogle længselsfulde blikke, når folk med store klodsede bærbare har siddet med deres. Selv en herre med den lillebitte Thinkpad X61 måtte erkende, at den var godt nok lille, samtidig med at min eee PC bootede hurtigere end hans computer. Thinkpaden kan dog også fås med SSD, men prisen er ca. 8 gange så meget som eee PCen.
Se test af eee PC 900 her (også link til test af eee PC 700) http://www.trustedreviews.com/notebooks/review/2008/04/16/Asus-Eee-PC-900/p1
Tak, Jacob. Jeg har set på linket, og der er vist ingen tvivl om, at jeg skal have en håndtaske-PCer på et tidspunkt.
:-) Anette
Hej.
Jeg har lige et spoergsmaal angaende computerne der bliver koebt fra udlandet: Hvordan faar i aa, oe og ae tasterne?
Mvh. Thomas
Hold dig langt væk fra den maskine, jf. hvad jeg har skrevet på min blog, http://www.hyllested.net/?p=221
Den kan ikke bruges til noget som helst. Se hellere på Asus Eee PC eller bedre: HP 2133 Mini.
Jeg har snart forfattet den efterlyste anmeldelse til PC World – så hold øje med http://www.pcworld.dk
Tak til Kasper, det er en fin anmeldelse, du linker til.
Pingback: Dødsdom over Alpha 400 | Anette Sand