Vandskade på varelageret – bogføring?

Da jeg er ved at lave årsregnskab er jeg stødt på et problem / spørgsmål. Jeg har et mindre varelager i kælderen og i årets løb har jeg haft en lille vandskade. Der var nogle få varer der gik til, mit spørgsmål er så hvordan skal jeg registrere tabet?

De ødelagte varer skal ikke tælles med i varelageret, men de er jo heller ikke gået til forbrug. Jeg ville lave en ny konto “Spild/tab mv. vedr. varer” – i driften, lige i nærheden af vareforbruget og debitere varerne der. Det er vigtigt, at du ender op med, at dit varelager i kontoplanen udviser den rigtige værdi pr. 31.12.

4 Replies to “Vandskade på varelageret – bogføring?”

 1. Hej Anette
  Jeg har med stor interesse læs i din blog ang. summasummarum. Dejligt at du har så mange guldkorn til fri adgang :)
  Med hensyn til spild ! Jeg har lavet en konto 2850 under vareforbrug, som hedder spild. Jeg sælger delikatesser og har derfor brug for at smide ud når det er udløbet.Dette gør jeg løbende i året.
  I den forbindelse debiterer jeg det på 2850, men hvor skal det krediteres ?? 55100 ell. hva’
  Mvh Lotte

 2. Ja, det skal debiteres på kontoen for varelager, fordi du nedskriver dit varelager med spildet. Slutresultatet skal være, at der på varelagerkontoen står præcist den værdi, varelageret har, når alle ukurante varer er fjernet.

  /Anette

 3. Hej Anette

  Dejligt, at jeg lige kunne finde lidt om spild! Jeg har også en række varer der kan blive for gamle.
  Men skal kontoen under driften være med eller uden moms? Momsen er jo løftet af ved varekøbet – så det skal der vel ikke?

  Mvh/Dorte

 4. Hej Dorte

  Momsen er allerede løftet af, da du købte varerne, så du skal være sikker på, at du ikke gør det igen. Når du bogfører, skal der derfor hverken være momskode på debet- eller kreditposten.

  Dbh
  Anette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.