Hej Anette. Jeg er kasserer i et forening af 5 iværksætterkvinder. Vi er ved at arrangere en messe for andre kvindelige iværksættere, og vi har fået tilsagn om nogle sponsorater. Mit spørgsmål er nu, hvordan jeg håndterer sponsoraterne? Skal sponsor have en faktura eller bare en kvittering? Hvordan bogføres det? Skal der betales moms af sponsorater? Vi er momsregistreret. Vi har også fået sponsoreret nogle varer til uddeling på messen, skal de behandles på samme måde som pengene?
Det lyder spændende, jeg håber I får succes med messen. Sponsorater skal bogføres som indtægt og momses. I skal lave en særlig indtægtskonti til sponsoraterne, så I kan se, hvor meget I har fået ind på sponsorater og hvor meget på indgangsbilletter. Det vil være mest praktisk, hvis I laver en faktura, for ellers kan der blive tvivl om netop momsen. Dem, der sponsorerer, vil som regel bogføre udgiften som reklame med moms, fordi de formentlig får reklameværdi for pengene.
Med hensyn til uddelingsvarerne: Det kommer an på omfanget, men hvis der er tale om små ting, som uddeles gratis til messens besøgende, skal de ikke bogføres. De bliver bogført som udgift direkte hos dem, der har givet jer merchandicet.
Hej Anette. Først og fremmest tak for at du gider besvare spørgsmål. Jeg har fået forklaret mange ting ved at læse dine svar.
I forlængelse af ovenstående, ville jeg spørge dig hvordan man bogfører et sponsorat. Min forretning skal sponsorere præmier med en salgspris på 3-400 kr. til en sportsbegivenhed. Som modydelse får vi vores logo og navn på en hjemmeside, ligesom vi nævnes ved præmieoverrækkelse.
Men jeg aner ikke hvordan man skal bogføre det og ej heller hvilket beløb der skal bogføres.
Er det salgsprisen eller er det vores indkøbspris inkl. fragt? Skal vi bare lave en postering der hedder “sponsorat” og bogføre det som en udgift? Skal vi sende en faktura til sponsoratets modtager eller skal man lave en kontrakt e.l.som de skal underskrive?
Skal der bogføres en købsmoms?(varerne er fra USA og dermed har vi ikke betalt moms af varerne).
Ja, det var en masse spørgsmål, men jeg håber du endnu engang vil være min redning i det komplicerede spindelvæv af regler der omfatter selv en lillebitte hobbyvirksomhed som min.
på forhånd tak
Thomas
Hej Thomas
Det skal bogføres som en reklameudgift, du kan evt. lave en ny konto uden moms “sponsorater”. Du bogfører den reelle udgift, I har haft, altså købsprisen inkl. fragt på denne konto i debet. Og så skal modposten i kredit være vareforbrug eller varekøb – der, hvor du bogførte købet af varen i sin tid. På den måde fremgår det, at du ikke har forbrugt varen til varesalg men til reklame.
Hvis du bruger Summa: Der skal ikke være nogen afstemningskonto, du skal bogføre over to linjer, den første linje på spons-kontoen i debet og den næste linje på vareforbrug/varekøbskontoen i kredit.
/Anette
Hejsa,
Vi er en forening som arrangerer TennisCamps for børn med fokus på kost og motion. I forbindelse med disse arrangementer er vi så heldige at have nogle venlige sponsorer. Mine spørgsmål er –
1. jeg er klar over at man skal betale moms af disse beløb, men er det samme moms som ved alt andet – jeg mener – det er jo en stor del af kagen man så skal betale.
2. gælder det også penge man modtager fra fonde?
3. Vi arbejder ellers ikke med moms hos os – som forening har jeg forstået at man ikke behøver gøre dette – vi køber mange vare ind med moms (deltagerpakke – ketcher, t-shirts etc), men den pris deltagerne betaler for at deltage er der ikke indregnet nogen moms. Så mit spørgsmål er her, at hvis vi skal betale moms af sponsorater er der så på nogen måde hvorpå vi kan “udnytte” dette i forbindelse med de varekøb vi ellers har?
Glemte lige..
På forhånd tak og glædelig jul! :-)
Hej Anders
I skal normalt ikke betalte moms af donationer, som jeres forening modtager fra fonde. Mens regulære sponsorater som hovedregel er momspligtige. Så ja – det er en stor bid af kagen. På den anden side bliver momsen afløftet af virksomhederne, som yder sponsoratet, og dermed er det ikke sikket – gående mod overvejende usandsynligt – at de ville betale 25% mere, hvis der ikke var moms på.
Med hensyn til spørgsmålet om momsfradrag på udgifter, så KAN der være muligheder, men det gør regnskabet mere kompliceret. Jeg vil ikke komme ind på detaljer, det er noget, I skal vende med en, som har konkret indsigt i jeres regnskab eller også skal du bestille tid til en konsultation.
Der er ind imellem andre, som har samme spørgsmål, og jeg har fundet en pjece, som er udgivet af Ernst & Young som omhandler samme problematik, men for museer, som – ligesom I – hovedsageligt har momsfrie aktiviteter. Den kan måske være inspirerende for dig at læse:
http://www.dkmuseer.dk/public/dokumenter/vaerktoejer/080304_pjece-sponsor.pdf
Dbh
Anette Sand