Glædelig lukning af en virksomhed

I Inloco Regnskab er vi med til at åbne mange virksomheder: Registreringen af moms hos SKAT for personligt ejede virksomheder og så en bankkonto med eller uden penge på er det eneste, der skal til. Vi er også jævnligt med til at lukke virksomheder, men heldigvis ikke nær så mange, som vi åbner.

Nogle gange er virksomhedens lukning en stor tragedie. Og i I/S-er kan de afsluttende regnskabsmæssige manøvrer minde meget om en bodeling i forbindelse med skilsmisse: Det kan gå let og smertefrit – eller parterne kan stå i hvert sit hjørne, næsten ude af stand til at kommunikere med hinanden. Så er det, bogholderens evner som mediator kommer på prøve.

I denne uge har jeg lukket to virksomheder. Den ene på grund af subjektivt set uhensigtsmæssige dagpengeregler – det skriver jeg om senere (jeg har lige skrevet til DANA for at tjekke en enkelt regel op, inden jeg fortæller om det). Den anden virksomhedslukning var alene glædelig: Iværksætteren, som har kørt sin virksomhed i tre år, lukker. Hun gider ikke mere. Det har hele tiden været ment som en fritidsvirksomhed (ikke at forveksle med hobbyvirksomhed), og hun har konstateret, at det sjove var at starte firmaet, men driften gad hun ikke. Så hun lukker, går på barsel og så må vi se, hvad der sker hen ad vejen. Danmark siger farvel til en internetbutik. Men der er jo andre at tage af….

Afmeldelsen for moms sker på denne blanket. Der, hvor der især kan være spørgsmål, som ikke alle er opmærksom på, er vedrørende varelager og aktiver i virksomheden: Den slags skal nemlig afhændes mens virksomheden eksisterer eller også skal indehaveren betale skat af at overtage goderne. Der er altså ingen fidus i at købe dyrt udstyr ind for så at lukke. Så bortfalder det skattemæssige fradrag.

Men ellers er det let som ingenting: Udfyld skemaet og send det ind. Luk det sidste regnskab med det samme, så det bliver let til næste selvangivelse. Og så er den sag ude af verden.

3 Replies to “Glædelig lukning af en virksomhed”

  1. Det er første gang jeg hører om en internetbutik der lukker af egen fri vilje. De lukker som fluer, men det plejer bestemt ikke at være pga. de gerne vil det.

    Iøvrigt kan jeg levende forestille mig, at det må være møgkedeligt at drive en internet virksomhed når den først er kommet op at køre. Modtag varebestilling, send vare, modtag varebestilling, send vare, etc., etc., etc.

  2. Ja, det sker, at nogle ser det i øjnene tidligt nok: Den gode ide var god som ide og kedelig som drift. Den unge dame, som drev virksomheden, har lært en masse og kaster sig helt sikker ud i nye projekter – nogle erfaringer rigere.

  3. Det er da godt at folk set det i øjene i god tid – specielt i disse tider med finanskrise osv.

    Desværre ser vi jo nu regningen for flere års overforbrug.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.