Brevkasse: Hvor bogføres B-skat?

Jeg er lidt i tvivl om, da jeg har startet et enkeltmandsfirma op – når jeg nu skal betale AM bidrag og A-skat via girokort og dette skal bogføres, skal det så føres på en konto under egenkapitalen eller hvor i kontoplanen skal det være ???

Ja, skat og bidrag bogføres på en konto i egenkapitalen, når det er en personligt ejet virksomhed. Evt. restskat fra tidligere år på en anden, så der er styr på, hvad du har betalt i indeværende år.

22 Replies to “Brevkasse: Hvor bogføres B-skat?”

 1. Tusind tak – jeg syntes det er en genial ide med sådan en brevkasse – jeg har indtil videre haft to spørgsmål og det er dejligt, at der er et sted man spørge og rigtig dejligt, med de hurtige svar.

  Tusind Tak….

 2. Hører A-skat og AM bidrag til virksomhedens regnskab? Troede egentlig at jeg skulle trække “løn” ud til mig selv for at betale skatten.

 3. Nej, det er ikke en del af virksomhedens regnskab. Men hvis det bogføres under egenkapitalen, vil det ikke påvirke virksomhedens resultat og man kan samtidig holde øje med, at forholdet mellem betalt B-skat/AM-bidrag og private hævninger er OK – og man kan sammenholde det med årets resultat.

  Så mange synes, det er vældig praktisk også at have skat og bidrag med i bogføringen.

  /Anette

 4. Hej Anette,
  Først et stort tak for din brevkasse, den er go!

  Jeg kan nu endelig begynde at udbetale ‘løn’ til mig selv, men hvilket forhold bør jeg regne med at der skal være mellem konti ‘b-skat’ og ‘privat hævning’? (har set lidt på skatteberregning, men ville være lettere med eks. 40/60 eller lign)

 5. @Morten: Tak for de pæne ord om brevkassen.

  Hvordan fordelingen mellem private hævninger og B-skat skal være, afhænger af din personlige økonomi. Men der skal jo betales 8% arbejdsmarkedsbidrag og herudover noget skat. Hvis ikke du bruger dit personfradrag i andre sammenhænge, kan du nok starte med den foreslåede 40/60 beregning, men hvis du har brugt personfradraget eller betaler topskat af din indtægt, så vil jeg foreslå, at du starter med 50/50 og så laver en vejledende beregning sidst på året, så du kan tjekke, at du ikke kommer bagud med skatten.

  Dbh
  Anette

 6. Jeg er lidt i tvivl ang. Hvor min b skat skal trækkes fra min lønkonto eller virsomhedskontoen. Som jeg ser det slipper man billigere hvis man sætter pbs til at betale skatten direkte på virksomheds kontoen. F.eks: Person1 får fra sit I/S sat 450.000 ind på virksomhedskonto og overfører alle penge til lønkonto herfra betales 50% i skat 225.000 tilbage er 225.000 til forbrug. Person 2 får også 450.000 men trækker kun 300.000 til lønkonto heraf betales 50% i skat= 150.000, disse 150.000 hentes på virksomheds kontoen hvor der kun er hævet 300000. Den ene får 225.000 til forbrug mens den anden får 300000. Kan I hjælpe med en forklaring ?

 7. @Klaus:

  I personligt ejede virksomheder betales der skat af overskuddet, og for I/S den del af overskuddet, som tilkommer hver enkelt interessent. Det betyder derfor ikke noget for skattens størrelse, om pengene bliver stående på virksomhedens konto, eller om de bliver overført til den private bankkonto. Det betyder heller ikke noget for skattens størrelse, om det er fra virksomhedens bankkonto, B-skatten betales, eller den private.

  (Hvis man bliver beskattet efter virksomhedsskatteordningen, er reglerne anderledes, da bliver man beskattet med almindelig personskat af den hævede del af overskuddet, mens der kun betales acontoskat 25% af den del, der bliver stående i virksomheden.)

  /Anette

 8. Kære Anette

  Jeg har selvstændig virksomhed og min indtjening var under 300.000 kr. i 2008. Jeg ser nu, under regnskabsoplysninger, at man er fritaget for at give regnskabsoplysninger, hvis nettoomsætning er under kr. 300.000.

  Jeg kan i Skattemappen se, at ikke alle arbejdsgivere har indberettet mit arbejde for dem. Hvordan kan SKAT vide, hvor meget jeg skal betale skat af, og hvordan kan jeg trække mine vareforbrug, salgsfremmende udgifter osv. fra? Skal jeg oplyse om dette alligevel?

  Håber du forstår mit spørgsmål og på forhånd mange tak.

  Venlig hilsen
  Bjørn

 9. Du skal stadig udfylde rubrik 111, selvom du ikke skal udfylde alle punkterne på side 4. Så SKAT får på den måde de oplysninger, de skal bruge.

  Din opgave er OGSÃ… at tjekke, at du ikke har indtægterne med både i rubrik 111 og som lønindkomst.

 10. Hej Anette,

  I forbindelse med AM-bidrag og B-skat, skal det holdes adskilt i bogføringen, eller kan man bogføre det samlet på fx konto 62010 i SummaSummarums standardkontoplan?

  Med venlig hilsen
  Sara

 11. Jeg synes godt, du kan bogføre både A-skat om AM-bidrag på 62010. Hvis du har betalt for meget af det ene og for lidt af det andet, modregner SKAT alligvel automatisk.

  Dbh
  Anette

 12. Kære Anette,
  Du har tidligere været til stor hjælp med dine letforståelige og gode svar. Stor tak for det.

  Jeg er momsregistreret translatør og har et spørgsmål vedr. et ydelseskøb hos en ikke momsregistreret virksomhed fra et andet EU-land.

  Jeg har beregnet momsen og angiver den under “Moms af ydelseskøb i udlandet med omvendt betalingspligt” på momsangivelsen.

  Jeg er med på, at der ikke er fradrag for denne moms i momsregnskabet, men udgiften må vel kunne trækkes fra i driftsregnskabet, og i bekræftende fald, hvor pokker skal jeg gøre af den?

  Jeg agter at kreditere momsbeløbet på min konto for afgift af ydelser købt i udlandet. Jeg overvejer om jeg skal oprette en konto for ikke fradragsberettiget moms under driften, men det strider lidt imod min barnelærdom at placere moms midt i driftsregnskabet.

  Jeg har læst side op og side ned på nettet, og end ikke SKAT har en beskrivelse af denne situation.

  Bedste hilsner
  Bente Skov

 13. Hej Bente

  Super relevant spørgsmål. Du kommer til at betale hele udgiften (altså både købet og momsen), og du kan trække hele udgiften fra i dit skattemæssige regnskab, selvom du ikke har momsfradrag.

  Du skal kredittere, som du har beskrevet, og så debiterer du både købet og momsbeløbet på den driftskonto, det vedrører.

  Dbh
  Anette

 14. Kære Anette,

  Kære Anette,
  Undskyld jeg fik sparket mit spørgsmål ind et forkert sted. Det har ikke så meget med bogføring af B-skat at gøre, men jeg kunne ikke lige finde den side, man starter på.

  Mange tak for svaret.

  Jeg har læst side op og side ned i reglerne (kunne ikke slippe det), og for mig at se, er SKAT ikke er helt enig med sig selv om, hvilke udenlandske leverandører, der er omfattet af omvendt betalingspligt. Det ene sted kan man læse, at det kun er momsregistrerede leverandører, og det andet sted formulerer de sig bredere og taler om udenlandske virksomheder. Kig på følgende to link til SKATs hjemmeside:

  Ref. pkt. 2.
  http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1897233&vId=0 (En vejledning i at udfylde de nye momsfelter fra 1/1-10)

  Ref. afsnittet “Sådan fungerer omvendt betalingspligt” (Vedr. de nye momsregler fra 1/1-09)
  http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1788859&vId=0

  Det ville ligne SKAT dårligt at momsfritage køb hos ikke-momsregistrerede EU-virksomheder, men… hvad mener du?

  Bedste hilsner
  Bente Skov

 15. Hej Bente

  Det er et rigtig godt spørgsmål. Umiddelbart vil jeg mene, at hvis ydelsen er momsfritaget, så skal der ikke afregnes moms. Men når momsen skal vurderes er det reglerne i det det land, hvor køberen har sin økonomiske virksomhed, der gælder. Dvs. hvis en ydelse er momsfri i Danmark vil der ikke skulle beregnes ydelsesmoms, men hvis ydelsen er momset i Danmark skal man – uanset hvilke regler, der gælder i leverandørens land – momse med erhvervelsesmoms.

  Men hvis du har et konkret bilag, så send mig en kopi til post@anettesand.dk, så skal jeg forsøge at undersøge sagen nærmere.

  Dbh
  Anette

 16. Hej Anette,
  Det er en oversættelsesydelse, men leverandøren er nystartet og er indtjeningsmæssigt ikke nået op til at skulle momsregistrere sig. Jeg scanner bilaget til dig.
  På forhånd tusind tak for hjælpen.
  Bedste hilsner
  Bente

 17. Hej Anette

  Jeg sidder og læser alle de dejlige svar du giver herinde, de er meget anvendelige.

  Jeg har et spørgsmål?
  Når der er optalt/status i en enmandsvirksomhed, og overskudet ligger i varelageret og er indberettet til skat, Hvordan skal det bogføres?

  På forhånd tak for hjælpen
  Dorthe

 18. Hej tak for dine gode svar.

  Jeg mangler lidt oplysning omkring A-Skat og AM-Bidrag i nystartet virksomhed.

  med venlig hilsen
  Ane

 19. Hej Ane

  Hvis du har en personligt ejet virksomhed, altså I/S eller en enkeltmandsvirksomhed uden ansatte, altså hvor kun ejeren skal have løn, er der ikke tale om A-skat men B-skat. Derimod skal der betales arbejdsmarkedsbidrag, AM-bidrag.

  Du skal gætte på, hvor stort dit overskud bliver for 2011 og så indberette det på din forskudsregistrering hos SKAT, tast-selv. Så vil du få tilsendt indbetalingskort. Den endelige opgørelse sker først, når du har udfyldt din udvidede selvangivelse.

  Hvis du vil vide mere om skat for selvstændige, herunder muligheden for at bruge virksomhedsskatteordningen, kan du se på denne bog af Søren Revsbæk: http://bogenom.dk/skat.

  Dbh
  Anette

 20. Hej Dorthe

  Med hensyn til varelageret er det vigtigste, at det er det korrekte tal, der står i aktiverne: Altså at varelageroptællingen matcher. Hvis lageret er større eller mindre end sidste år (eller sidste optælling), skal differencen føres op i driften under vareforbrug.

  Dbh
  Anette

 21. Kære Anette

  Jeg har, som Fodterapeut, en enkeltmandsvirksomhed hvor jeg er indlejer i en Klinik.
  Jeg vil gerne betale skat, men kan ikke hitte ud af det. Jeg er med på, at jeg på forskudsopgørelsen skriver mit anslåede overskud i rubrik 221 og at jeg betaler B-skat og AM-bidrag. Men… Hvad gør jeg med mit personlige fradrag, hvordan modregner jeg det, når der er tale om B-skat?

  Tak for en fantastisk givende blog!

  DBH
  Sofie

 22. Hej Sofie

  Når du har lavet din forskudsregistrering, sender SKAT dig nogle indbetalingskort vedr. B-skat og AM-bidrag. Da de beregnede beløbet, tog de hensyn til dit personlige fradrag, så derfor skal du “bare betale” og ikke modregne – fradraget er medtaget. Skulle du gå hen og betale for meget, får du pengene tilbage, når selvangivelsen afleveres næste forår, eller du kan regulere ved at ændre din forskudsopgørelse igen, hvis det viser sig, at dit første bud var for højt eller for lavt, og i så fald får du nogle nye indbetalingskort som tager hensyn til den nye information, du har indtastet.

  Dbh.
  Anette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.