Brevkasse: Hvad koster bogføring?

Jeg synes at priserne på bogholderi er uigennemskuelige, hvordan kan man vide, hvad det kommer til at koste at få bogført sine bilag. Vi har ca. 300 bilag om året, jeg ville kunne lave det selv på et par timer eller 3, nu har jeg fået tilbud på ca. 3600 årligt, og det synes jeg er dyrt. Kan I gøre det billigere?

Nej, sandsynligvis ikke. Og alligevel måske. Det, Inloco Regnskab er allerbedst til er at bogføre sammen med iværksættere, så vi lærer fra os samtidig med, at vi får bilagene bogført. Det er også den billigste måde at få arbejdet gjort på – men det kræver jo, at du eller din partner prioriterer at bruge siden sammen med os.  Traditionelt bogholderi, hvor man sender bilagene, er mere tidskrævende, når der er tale om de ganske få bilag pr. måned, som I har. Hvis man har lynende travlt, kan det give mening at betale sig fra det hele – men har I ind imellem god tid, kan det være en fordel for jer, at komme op sammen med bilagene, og få det hele – og et færdigbogført regnskab – med hjem en time eller to senere.

Prisen på bogholderi svinger meget. Men alt i alt er det jo tid, man sælger. Og hvor megen tid, der går til afhænger af:

  • Hvor ordentligt materialet er: Skal vi bruge tid på at lede efter bilag, maile frem og tilbage efter manglende materiale, gætte os frem til, hvad der er private hævninger og private udlæg.

  • Om der er ansatte: Det tager længere tid at bogføre en løn, inkl. afstemninger af betalt A-skat mv. og årsopgørelser, end det gør at bogføre et parkeringsbilag. Så et bilag kan være 1 minut eller 10 minutter – eller mere. Derfor er antallet af bilag ikke altid så vigtigt.

  • Hvor mange bevægelser der er på forskellige konti. Samlebilag, valutakonti, rejseafregninger mv. Man kan godt have et regnskab på 10 bilag – det lyder som ingenting, men består de af samlebilag med rejseafregninger i forskellige valuta og hævet på forskellige bankkonti, så tager det mere tid end simple regninger.

  • Om dele af materialet, f.eks. bankkontoudtog, kan leveres som filer, vi kan læse ind i vores regnskabssystemer. Og om disse så kommer mere eller mindre af sig selv hver måned eller om vi skal rykke flere gange.

  • Hvor ofte der bogføres. For nogle er det bedst kvartalsvis for andre månedligt. Hvis man har en månedsaftale og så alligevel venter til kvartalet er omme, så har regnskabsafdelingerne pludselig bunker op til momsafregningerne, som kan betyde merarbejde eller overarbejde, og det bliver tingene jo ikke billigere af.

  • Hvilket regnskabsprogram, der bruges. Nogle er bare hurtigere at arbejde i end andre. Hvis I har et foretrukkent regnskabsprogram, er det en fornuftig løsning at finde en bogholder som også kender det i forvejen og helst er begejstret for det. Vi kender og bruger SummaSummarum, SALDI, e-conomic, Mamut, Navision, C5 (de tre sidste som regel større regnskaber og ude hos kunden), og så har vi en enkelt kunde i Revilution. Det regnskabsprogram anbefaler vi sjældent, hvorimod alle de andre er gode – hvilket, der er bedst afhænger af situationen.

Hvis jeg skulle vælge bogholder eller revisor, ville jeg naturligvis også se på prisen. Men ikke som det første. Det er vigtigt, at kommunikationen mellem dig og din nye bogholder er god, at I har tillid til hinanden og taler samme sprog. Hvis du får et tilbud på 2.400 kr. fra den ene og 3.600 kr. fra den anden, ville jeg mene, de 100 kr. pr. måned, der er i forskel, kan være dyrt betalte, hvis du ikke synes, du får den nødvendige service hos den billige.

Der er mangel på bogholdere i disse tider. (Det prøver Regnskabsskolen at gøre noget ved med vores bogholder-diplomkursus.) Det betyder, at næsten alle bogholdere har for meget at lave, og at priserne er stigende. Derfor kan det godt betale sig at bruge lidt tid på at tale med den person, der skal lave bilagene. Jeg har skrevet en side om, hvad man skal overveje, når man skifter bogholder, hvor der er nogle forslag til, hvad du kan spørge om.

Hvis du overvejer Inloco Regnskabs service eller et kursus i Regnskabsskolen, er du velkommen på et info-møde, hvor du gratis og uforpligtende kan høre om, hvad vi gør og stille spørgsmål om hvad-som-helst vedrørende regnskab og bogføring. Vi holder møderne næsten hver måned.

/Anette

One Reply to “Brevkasse: Hvad koster bogføring?”

  1. Pingback: Brevkasse: Hvad koster en revisor? | Anette Sand

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.