Min stationære PC-ere kører langsomt. Meget langsomt. Den er også gammel, så det siger sig selv, at alle diskfragmenteringer til trods, kan den ikke blive ved med at klare ræset.
Når den så ikke er udskiftet endnu, skyldes det tre ting:
Dels er det jo et stort arbejde. Der skal sorteres, ryddes op, ordnes og regeres, når man skifter fra en PC-er til en anden.
Dels er jeg i tvivl om, hvorvidt jeg – når jeg nu skal skifte – skal lade mig overtale til at gå over til Visma fra min ellers så pålidelige og velkendte XP?
Endelig er der spørgsmålet om, hvorvidt jeg overhovedet har brug for en stationær computer, når jeg nu alligevel laver så meget arbejde på den bærbare, som i øvrigt kunne fungere fint også til regnskabsarbejde med et USB-tastatur.
Nu har jeg så fået et argument mod stationær for køb af ny-dejlig-hurtig-bærbar: Elforbruget. Politiken har en oversigt over, hvad det koster at have de forskellige kontormaskiner kørende:
Bærbar pc: 21-34 watt
Stationær pc: 88-130 watt
19” LCD-skærm: 26 watt
Modem: 5 watt
Router: 4-5 watt
Wi-Fi Router: 2 watt
Trådløs telefon: 1-2 watt
Oplader til mobiltelefon: 3 watt
Oplader til digitalkamera: 1 watt
Printer: 4-11 watt
USB harddisk: 8-12 watt
Kontorlampe: 41-55 watt
Harddiskoptager: 28 watt
Nintendo Wii: 7-18 watt
Billedrørs-tv: 80 watt
Makulator: 70 watt
4 gange så meget strøm til en stationær! Selvom vi har købt 10 tons CO2-kvoter, skal man jo alligevel ikke rutte med strømmen, så nu afskaffer jeg den stationære.
Hej Annette,
Så vidt jeg husker har du altid være god til at kigge på opensoure produkter. Derfor undrede det mig lidt at du ikke overvejde at skifte til Ubuntu som operativsystem.
Mvh
Stefan Andersen
jeg har stadig en enkelt stationær computer som snart er fem år gammel – den får lov til at køre så længe den kan og jeg bruger den efterhånden kun få gange om ugen til mere krævende grafiske opgaver, hvor det er nødvendigt med en stor skærm…
jeg har suppleret min bærbare med et par eksterne harddiske (den ene havde jeg i forvejen og den bruges nu kun til at gemme tant og fjas på) – den havde tre-års fødselsdag her til februar og så plejer det egentlig at være skiftedag, men den ser ud til stadig at være i fin form så…
i løbet af efteråret kommer de første rigtigt små maskiner på markedet til et par tusind kroner – de er udstyret med en linux-variant og er beregnet til tekst, tal, mail og internet og skulle kunne køre 3-4 timer (ingen harddisk – usbkort til at gemme data på) – og det har jeg tænkt mig at prøve
vista er noget lort – det kræver en temmelig kraftig maskine udelukkende for at vise en masse lirumlarum på skærmen og brugerinterfacet er (efter min mening) et tilbageskridt i forhold til xp – så næste gang tager jeg nok en dyb indånding, skuer ud over sletten og udstøder: UBUNTU!
Hej Stefan
Det kan du have ret i. Men dels kan Summa kun køre på windows, dels bilder jeg mig ind, at det vil kræve en masse af mig at skifte til et andet styresystem. Endelig er der nogle windowsspil mv., som jeg måske nok kan undvære på arbejdet men meget nødig slet ikke vil kunne åbne, hvis/når jeg skifter fra flere PC-ere til en bærbar, som kan det hele. Måske, når der kommer en pædagogisk version, hvor jeg kan vælge styresystem i forbindelse med åbningen af computeren.
:-) Anette
Hej Klaus
Det der med “de små maskiner” lyder meget spændende… Jeg glædes over ikke at være den eneste, som er lidt tilbageholdende med Vista-begejstringen, og det bekræftiger mig i, at man ikke skal tro på alt, hvad de siger nede i Computercity.
Hej Anette,
Summasummarum kan fint køre under linux. Jeg bruger hjælpeprogrammet Wine som gør de fleste windows programmer kan køre under linux.
Mini PC’er som Klaus nævner er skam allerede på markedet. Jeg sælger dem allerede som “tynde klienter”, men de er kraftfulde nok til at afvikle deres eget operativsystem (evt. også windows).
Energiforbrug for en typisk stationær computer som jeg ville anbefale til kontor brug i dag forbruger på 8 timer 2,96kWh hvor en mini pc bruger 1.36 kWh.
Og nu mens vi er ved tynde klienter..
Elsparefonden skriver en del om at spare energi ved tynde klienter på siden:
http://www.elsparefonden.dk/offentlig-og-erhverv/produkter/it-og-kontorudstyr/tynde-klienter
Andre fordele ved tynde klienter er at man i princippet kun har en server der skal vedligeholdes, opdateres og supporteres.
Det sparer både på konsulenttimer og mekanisk drift.
Desuden hvis man skal udvidede sin maskinpark med et sæde til en ny medarbejder er det bare at sætte endnu en klient til og tænde.
Energimæssigt har jeg beregnet at et kontor med 10 personer, der i gennemsnit arbejder 8 timer pr. dag sparer 12,81 kr. i døgnet på elregningen eller cirka 5.700 kr. pr. år.
(ved en pris på 177.95 øre pr. kWh – dong den 18. marts).
Så hvis du står overfor at skulle udskifte flere maskiner på dit kontor er det værd at overveje en tynd klient løsning, det er ikke dyrt at komme igang og sparer penge både på el regningen og support tiden på sigt.
Mvh
Stefan
ps: i arbejdsøjemed er der ingen grund til at skifte til vista endnu, XP er stadig det jeg anbefaler og installerer hos mine kunde i et stykke tid endnu.
PPS: Vil du se og prøve en mini maskine og prøve den med Ubuntu kommer jeg gerne forbi med en til udlån.
Pingback: Verdens billigste bærbare pc-er? | Anette Sand