Det er en rigtig god hjemmeside, her. Jeg har læst alle dine indlæg om virksomhedsordningen, som du kalder det, eller VSO her på siderne, men jeg er stadig i tvivl om det kan betale sig for mig, altså om jeg kan spare noget skat. Jeg har et overskud på ca. 289 t. kr., og jeg har hævet 200 t. kr. og jeg har 10 t. kr. i renteudgifter. Det er vist hvad man skal bruge for at regne den ud? og kan I lave det for mig eller hvad?
Tak for de pæne ord, det er jo altid rarest at skrive noget, som nogen læser.
Med hensyn til virksomhedsordning eller ej kommer det an på, hvad planen er med det ikke hævede overskud. Og også dine øvrige personlige økonomiske forhold. Så her i åbent forum bliver det et vejledende svar, og så er du velkommen til at maile til mig, hvis vi skal blive mere konkrete. Men:
VSO har den fordel, at du kan nøjes med at betale en 28% aconto skat nu af den del af virksomhedens overskud, som du ikke hæver. Herudover får dine renter en lidt større skattemæssig værdi.
Hvis du ikke har andre indtægter i 2006, kommer du ikke til at betale topskat, og så er det relativt billigt at få pengene fuldt beskattet nu og dermed ud til privatforbrug. Måske tjener du endnu mere i 2007, og hvis du så hæver flere penge, kommer du til at betale topskat af nogle penge, du kunne have fået beskattet til en lavere procent året før. Hvis det er tilfældet, er det ikke sikkert, at VSO kan betale sig.
Men hvis du gerne vil spare pengene op i virksomheden, måske til kommende investeringer eller fordi du forventer at tjene mindre eller lige så meget som i 2006, så kan det måske godt betale sig for dig at bruge VSO.
Man kan blive fanget i en skattefælde, så det er meget, meget vigtigt at have en afviklingsplan for virksomhedsordningen, sådan at man ikke skubber skat foran sig år efter år og til sidst ikke har råd til at lukke sin virksomhed, fordi det medfører, at skatten skal betales for en årelang succes. Så pengene skal sættes til side eller der skal være en anden retræteplan.
Vi kan godt hjælpe med det, og hvis det bliver for kompliceret, køber vi hjælp hos dygtige revisorer. VSO kræver nogle grundige beregninger hvor der skal medtages forhold fra hele privatøkonomien og der skal derfor afsættes noget tid (nogle penge, altså) til det, hvis det er aktuelt at bruge denne skatteordning.
/Anette
Hej Anette
Nu har jeg læst rigtig mange steder, hvad fordelene ved VSO er – men der er dog én ting, jeg ikke kan finde svar på. Kan du måske hjælpe?
Jeg har lånt penge i mig eget navn (som privat gæld) til at købe halvdelen af et I/S. Gælden er på 300.000, som var prisen på virksomheden (primært goodwill). Nu er det første år gået, hvor jeg har et overskud i virksomheden på 480.000 kr, hvoraf jeg har hævet de 380 tkr til privat. Altså 100.000 tilbage, som der i VSO skal betales selskabsskat af. Mit spørgsmål er – kan gælden til købet af I/S’et lægges over i VSO, og hvad er fordelene ved det. I 2007 har jeg betalt 50.000 i renter og afdrag af min private lomme efter indkomstskat.
Jeg har spurgt min revisor, og har fået følgende svar:
“Gæld der vedrører købet af virksomhed kan godt lægges ind i virksomhedensordningen. På den måde kan gælden afdrages uden at det bliver en privat hævning. For så vidt angår de kr. 380.000 som er hævet så skal de beskattes som almindelig indkomst.
De resterende kr. 100.000 som ikke er hævet kan opspares i virksomheden til foreløbig 25% skat.
Det fremgår at de kr. 380.000 er “hævet til privat.” Hvis kr. 300.000 ud af de kr. 380.000 reelt er brugt til at betale gælden fra købet af virksomheden, så er det ikke en privat hævning, hvis man lægger gælden ind i virksomhedsordningen.
På den måde kan der måske være mulighed for at spare mere op i virksomhedsordningen, hvis der så kun er hævet kr. 80.000 privat og ikke kr. 380.000.”
Du er velkommen til at ringe og få hans kontaktinformationser, hvis du har brug for flere rråd om VSO.
Jeg har et spørgmål omkring det du nævner med en afviklingsplan. Hvis man vælger beskatning efter VSO for derfor at have mest muligt af sit overskud til yderligere investeringer i virksomheden, hvad sker der så når de investeringer var en dårlig forretning?
Skylder man så stadig skatten den dag man lukker?
Hej Kasper. Nej, det gør man ikke. Hvis man i et eller flere år trækker flere penge ud, end virksomheden har givet i overskud, vil man “nedspare”, så den udskudte skat mindskes.
Jeg kan anbefale at købe Søren Revsbæks bog: “Virksomhedsordningen – sådan planlægger du din skat”. Den fås som e-bog til 89 kr. inkl. moms her:
http://www.myll.dk/shop/index.php/virksomhedsordningen.html
Dbh
Anette
Hej Anette
Jeg har et spørgsmål mht. virksomhedsordning.
Jeg har et landbrug i virksomhedsordningen. Pga store udsving i kornpriser, så har jeg overskud nogen år og underskud andre år. Jeg har nu mulighed for at købe en andel i et vindmølleprojekt. Dette projekt ligger i et I/S-selskab. Vil jeg kunne benytte et overskud i landbrubet til at afskrive på vindmøllerne? Hvad er der af fordele og ulemper ved at det ligger i et I/S?
mvh Anders
Hej Anders. Anette har bedt mig se på dit spørgsmål og det korte svar er ja, det kan du godt.
Når man driver flere virksomheder skal du bruge virksomhedsordning for alle virksomhederne, hvis du vil bruge virksomhedsordning for blot en af virksomhederne.
En andel af et I/S er også en virksomhed. Om du bruger virksomhedsordning er de andre interessenter uvedkommende, så det bestemmer du selv.
Du kan derfor godt have underskud i en virksomhed og udligne dette med et overskud i en anden virksomhed.
Omkring vindmøller er det sådan at der som hovedregel er to beskatningsmuligheder: Den lempelige og den efter regnskabstal. Vil du bruge virksomhedsordning så er det også beskatning efter regnskabstal du skal bruge. D.v.s. at du kan afskrives som normalt på inventar og driftsmidler, og beskattes som normalt af et overskud.
Om det på længere sigt er en fordel for dig, kommer – som altid – an på en konkret vurdering.
vh
Søren Revsbæk
Reg. revisor.
Jeg tilføjer lige, at Søren er forfatter til “Virksomhedsordningen, sådan planlægger du din skat”, som fås hos Myll som e-bog til kun 89 kr. inkl. moms: http://www.myll.dk/shop/index.php/virksomhedsordningen.html
/Anette
Hej Anette,
Vores firme er idag en enkeltmandsvirksomhed under VSO. Det er minkæreste der ejer den. Vi er ikke gift og jeg, arbejder fuld tid i firmaet. For at spare penge likviditetmæssigt trækker jeg ikke løn ud til mig selv, det har vi ikke råd til endnu. Vi overvejer enten at blive gift eller lave virksomheden om til I/S hvor vi står med hver 50% af ejerande, så jeg også får benyttet mit skattefradrag.
Kan du anbefale os noget i denne sammenhæng?
Venligst Line
V
Ent
Hej Line
Det er svært at sige, hvad den rigtige løsning af, for ud over det rent økonomiske afhænger det også af en række andre faktorer. Men et interessentskab kræver en kontakt, og da man hæfter personligt, ubegrænset, solidarisk har det på mange måder lige så vidtrækkende konsekvenser som at gifte sig. Måske kunne der blive råd til en lille løn, sådan at du får udnyttet dit fradrag? Hvis du arbejder på fuld tid i virksomheden, skal den jo kunne kaste lidt af sig – og på sigt så meget, at alle arbejdstimer kan lønnes fornuftigt. Hvis I vælger et I/S, så husk at få lavet en kontrakt.
Dbh.
Anette
Hej Anette
Vi har haft en lejlighed i ca. 6 år som vi har udlejet til vores datter. Vi har taget det der svarer til markedslejen i husleje. Vi har kørt det som virksomhedsordning og har haft underskud alle årene. Vi satte nyt køkken ind og nye vinduer for nogle år siden. Når nu vi skal lukke virksomheden kan vi så fradrage vinduer og køkken( det har vi j ikke gjort tidligere). Og bliver der noget ekstra skat der skal betales når vi lukker virksomheden. Det skal nævnes at vi har solgt den til 1.250.000 og da vi købte den gav vi 1.325.000. Så altså heller ingen overskud her. Så kort og godt kommer vi til at betale noget ekstra skat når vi lukker virksomheden .? På forhånd tak for svaret mvh Anna
Hej Anna
Jeg bliver dig svar skyldig: Jeg er ikke så godt inde i virksomhedsskatteordningen, at jeg på de oplysninger, du har sendt, tør udtale mig om noget som helst. Jeg vil foreslå, at du kontakter en revisor for en kort og uforpligtende samtale, og i den forbindelse kan jeg anbefale Søren Revsbæk (http://revsbaek-revision.dk/), som har skrevet “Bogen om skat for selvstændige” og som hjælper mange med VSO.
Dbh.
Anette
Hej Annette
Jeg ejer en erhversejendom, som jeg har arvet. I 2012 forpagtede jeg bygningen ud, men i år står jeg selv for driften. Jeg bruger VSO, men er i tvivl om jeg kan føre det realkredit lån jeg oprettede, da jeg overtog bygningen fra boet ind under VSO, og om det vil være en fordel i forhold til at beholde det som et privatrealkredit lån.
Mvh
Hej Peter
Jeg kan desværre ikke svare dig, fordi man skal have mange flere oplysninger og lave beregninger, for at være sikker på, at du får den helt rigtige løsning, og jeg er ikke den bedste til den slags – du skal have fat i en, som har stor erfaring med virksomhedsordningen.
“Bogen om skat for selvstændige”, som langt hen ad vejen handler netop om VSO, er skrevet af revisor Søren Revsbæk, som jeg vil foreslå, at du kontakter, hvis du har brug for mere konkret rådgivning. http://revsbaek-revision.dk/
Dbh.
Anette