Om at opkræve moms til andre EU-lande

E-handelen har det bedre end nogensinde. Og det betyder også, at varerne flytter sig på tværs af landegrænser som aldrig før. Selv små butikker kan sælge godt i andre lande end Danmark, hvis bare de har deres e-butik oversat til relevante sprog og modtager internationale kreditkort.

Når man handler b2b inden for EU, er det momsfrit, men der skal laves en listeangivelse. Sælger man b2c, skal der som udgangspunkt betales dansk moms af varerne. Det gør konkurrencen lidt hård, fordi Danmark er blandt de lande i EU, som har den højeste momssats.

Dog har man i EU aftalt, at hvis salget kommer højere op end 35.000 Euro (nogle lande 100.000 Euro), skal der afregnes moms i det land, hvor varen forbruges.

Det vil sige, at succesfulde forretninger kan komme til at skulle administrere flere forskellige momsafregninger i forskellige EU-lande. Vi har en enkelt kunde, som har været nødt til at få et hollandsk momsnummer, så vi er netop ved at sætte os ind i, hvordan afregningsperioderne er, om der er én eller flere momssatser osv.

For Norge, som er et stort e-handelsland, gælder reglerne ikke, fordi Norge ikke er medlem af EU. Her betaler man ikke moms af varer, købt i Danmark, men til gengæld bliver de fortoldede ved indførslen til Norge, hvorfor man ind imellem får forespørgsler: Kan I ikke skrive “gave” på forsendelsen? Det er ikke en god idé at begynde på.

Der er skrevet en vejledning om moms i EU, du kan hente den her som .pdf.

10 Replies to “Om at opkræve moms til andre EU-lande”

 1. Hej!

  Synes det er lidt svært at forstå, når man skal gætte rebusser. Hvad betyder b2b og b2c?

  Med venlig hilsen Paul Alring

 2. Hej Paul

  Tak for din kommentar.

  b2b betyder business-to-business, altså når man sælger til andre virksomheder.

  b2c betyder business-to-customer. Og dækker over, at man sælger direkte til kunder.

  /Anette

 3. @Thomas: Emnet er lidt uden for denne blogs interesseområde, så jeg kan ikke svare på dit spørgsmål.

  Dbh
  Anette Sand

 4. hej alle..
  vi er 10 venner der gerne vil købe nogle electriske løbehjul i usa 600usd stykket altså 6000usd plus shipping 1250usd men så skal vi også betale 25%moms+ told 6%..
  spørgsmålet er så om vi må få dem(løbehjulene)leveret i tyskland hos en ven og så betale tysk moms som skulle være lidt mindre??? for så selv hente dem i tyskland..
  eller er der noget ulovligt ved det..
  eller er der en der har en anden ide..

  venlig hilsen kent jensen

 5. Det lyder ikke lovligt. Under alle omstændigheder er momsen i Tyskland vist 19%, og så sparer I 6% i moms – tolden skulle være den samme. I kan altså hver spare ca. 195 kr. på den historie – og hvad koster turen til Tyskland og retur? – der er nok under 100 kr. sparet i alt pr. person, og samtidig skal alle vi andre betale mere i skat for at dække jeres kreative momstænkning.

  Prøv at forhandle en rabat med leverandøren evt. mod at reklamere for deres fantastiske løbehjul, eller tag en halv times overarbejde og betal så, hvad det koster.

 6. Hej
  Kan jeg sælge en varebil som skulle sælges plusmoms i DK. Til norgen uden moms.
  vh
  Lowes

 7. Hej Lowes

  Ja, det kan du godt. Du kan (formentlig) også få den oprindelige registreringsafgift retur, det kræver dog, at du kontakter SKAT, for der er en række skemaer, der skal udfyldes som dokumentation. Så inden du gør noget: Kontakt SKAT.

  Dbh.
  Anette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.