Nøgletal – egenkapitalens gearing

I disse tider, hvor vi lukker årsregnskaber, taler vi mere om nøgletal end ellers, fordi det jo er meget fornuftigt at evaluere lidt på årets resultat og firmaets status i forbindelse med afslutning af et regnskabsår.

Hvis man skal se på, hvor solidt et firma er, kan man bruge forskellige nøgletal. Man kan enten se, hvor stor en del af aktiverne, som er finansieret ved hjælp af egenkapital, eller man kan se på “egenkapitalens gearing”. Og det nøgletal kan jeg godt lide på grund af navnet og fordi det er enkelt at beregne:

Egenkapitalens gearing bliver udtrykt i tal sådan:

Fremmedkapital/egenkapital = egenkapitalens gearing

Så hvis man har fremmedkapital på 2.000.000 kr. og egenkapitalen er 500.000, ser regnestykket sådan ud:

2.000.000/500.000 = 4,0

Jo lavere tallet er, jo mere solidt er firmaet. Og jo lettere vil man få ved at hæve sin kassekredit. Hvorimod hvis tallet er meget højt (og stigende), bliver man mere sårbar over for kreditorer. Måske har man en høj gearing af egenkapitalen, fordi man vælger at hæve hele virksomhedens overskud (som udbytte i et A/S f.eks.), så egenkapitalens gearing siger ikke noget om, hvorvidt man tjener penge eller ej, bare noget om, hvor stor en del af firmaets aktiver, der er finansieret ved lånte midler og hvor stor en del ved egenkapital.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.