Moms af Adwords – bogføring

Jeg har et problem med bogføring af Adwords annoncering. Momsen skal jo angives til Skat, men udlignes igen da man ikke skal betale moms af varehandel med EU-lande.

Hvordan skal man bogføre det?

Nu kan man diskutere, om Adwords, f.eks. Googles, er en vare eller en ydelse, men det er i hvert fald et EU-køb, og du skal ikke betale momsen. Det har der ellers været nogen diskussion af, fordi man kan sige, at dit køb (altså Adwords) måske forbruges i Danmark, men på den anden side, kan man jo ikke garantere, at det lige netop er danskere, der klikker på annoncerne, selvom de er formuleret på dansk. Det er nemlig et spørgsmål om leveringsstedet! Blandt andet på http://amino.dk (skriv Google adwords i søgningen), har det været oppe at vende nogle gange. SKAT har en meget dårlig og upædagogisk vejledning (eller også er reglerne bare håbløse, så selv den bedste pædagog på krybe til korset og indrømme at det er uforklarbart): http://www.skat.dk/Vejledninger/Erhvervsserien/Enr_22_ver1_2.pdf – 78 sider – god fornøjelse!

Vi er nået så langt, at der – som du siger – ikke skal betales moms af EU-købet, men den skal beregnes som om der var tale om et EU-varekøb (se side 45 i den nævnte vejledning, for der er nemlig ikke tale om en reklameomkostning men en “elektronisk ydelse”). Og så tilbage til dit spørgsmål:

Du skal i SummaSummarum bruge momskoden U25 som står for Erhvervelsesmoms. Hvis du bruger et andet bogføringsprogram, skal du finde den momskode, som både lægger momsen til i kredit og samtidig trækker den fra i debet. Dog kan Revilution slet ikke udføre den manøvre, så da skal du gøre det manuelt:

Opgøre momsen (i kredit, som salgsmomsen) og lægge samme beløb til købsmomsen, så momsbeløbet bliver bogført ind og ud igen og ikke skal betales men kommer med af statistiske hensyn.

4 kommentarer til Moms af Adwords – bogføring

 1. Tobias Thaastrup-Leth 5. januar 2009 at 19:37 #

  Hej Anette, tak for et godt indlæg.
  Jeg har netop i dag stil samme spm på amino.dk, men det gav ikke det ønskede svar.
  Jeg bruger Summasummarum, men kan ikke finde momskode U25?
  Jeg bruger standard kontoplan, men valgmulighed for momskode er enten S25, K25, og så en blank? Den blanke er måske = U25?
  MVH
  Tobias

 2. Anette Sand 5. januar 2009 at 20:25 #

  Hej Tobias

  I SummaSummarum:

  S25=salgsmoms (i det gamle system nok U25 for udgående moms)
  K25=købsmoms
  U25=erhvervelsesmoms(husk det på u for udland) og
  blank momskode=momsfri konto

  :-) Anette

 3. Troels 26. juli 2010 at 14:51 #

  Hej Anette,

  Så fik jeg styr på bogføring af Adwords, men så melder spørgsmålet sig om Facebook ads. Dette er jo udenfor EU. Hvordan gør man så rent praktisk i Summa? Er det bare at bogføre på en momsfri driftskonto?

 4. Anette 26. juli 2010 at 16:12 #

  Hej Troels

  Ja. Fordi du betaler uden for EU, skal du bogføre uden momskode. Havde det været inden for EU, skulle du bruge den nye momskode Y25, som jeg har lavet en video om her: https://anettesand.dk/2010/ydelsesmoms-i-summasummarum/

  Dbh
  Anette

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.