Moms af Adwords – bogføring

Jeg har et problem med bogføring af Adwords annoncering. Momsen skal jo angives til Skat, men udlignes igen da man ikke skal betale moms af varehandel med EU-lande.

Hvordan skal man bogføre det?

Nu kan man diskutere, om Adwords, f.eks. Googles, er en vare eller en ydelse, men det er i hvert fald et EU-køb, og du skal ikke betale momsen. Det har der ellers været nogen diskussion af, fordi man kan sige, at dit køb (altså Adwords) måske forbruges i Danmark, men på den anden side, kan man jo ikke garantere, at det lige netop er danskere, der klikker på annoncerne, selvom de er formuleret på dansk. Det er nemlig et spørgsmål om leveringsstedet! Blandt andet på http://amino.dk (skriv Google adwords i søgningen), har det været oppe at vende nogle gange. SKAT har en meget dårlig og upædagogisk vejledning (eller også er reglerne bare håbløse, så selv den bedste pædagog på krybe til korset og indrømme at det er uforklarbart): http://www.skat.dk/Vejledninger/Erhvervsserien/Enr_22_ver1_2.pdf – 78 sider – god fornøjelse!

Vi er nået så langt, at der – som du siger – ikke skal betales moms af EU-købet, men den skal beregnes som om der var tale om et EU-varekøb (se side 45 i den nævnte vejledning, for der er nemlig ikke tale om en reklameomkostning men en “elektronisk ydelse”). Og så tilbage til dit spørgsmål:

Du skal i SummaSummarum bruge momskoden U25 som står for Erhvervelsesmoms. Hvis du bruger et andet bogføringsprogram, skal du finde den momskode, som både lægger momsen til i kredit og samtidig trækker den fra i debet. Dog kan Revilution slet ikke udføre den manøvre, så da skal du gøre det manuelt:

Opgøre momsen (i kredit, som salgsmomsen) og lægge samme beløb til købsmomsen, så momsbeløbet bliver bogført ind og ud igen og ikke skal betales men kommer med af statistiske hensyn.

4 Replies to “Moms af Adwords – bogføring”

 1. Hej Anette, tak for et godt indlæg.
  Jeg har netop i dag stil samme spm på amino.dk, men det gav ikke det ønskede svar.
  Jeg bruger Summasummarum, men kan ikke finde momskode U25?
  Jeg bruger standard kontoplan, men valgmulighed for momskode er enten S25, K25, og så en blank? Den blanke er måske = U25?
  MVH
  Tobias

 2. Hej Tobias

  I SummaSummarum:

  S25=salgsmoms (i det gamle system nok U25 for udgående moms)
  K25=købsmoms
  U25=erhvervelsesmoms(husk det på u for udland) og
  blank momskode=momsfri konto

  :-) Anette

 3. Hej Anette,

  Så fik jeg styr på bogføring af Adwords, men så melder spørgsmålet sig om Facebook ads. Dette er jo udenfor EU. Hvordan gør man så rent praktisk i Summa? Er det bare at bogføre på en momsfri driftskonto?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.