Mamut – bogføring i praksis

Så er jeg så småt ved at få mine første erfaringer med praktisk bogføring i Mamut, og jeg har jo også nævnt programmet her i bloggen før. Tidligere har jeg prøvet SummaSummarum, Navision, SALDI, e-conomic, PC-plus, Navigator, Revilution mv, og jeg har altid sådan kunnet finde ud af det inden for ganske kort tid, fordi alle regnskabsprogrammer er bygget op mere eller mindre på samme måde.

Mamut falder uden for kategorien “stort set ens opbyggede regnskabsprogrammer”. Jeg tog udgangspunkt i kassekladden og sloges med at importere en bankfil, det lykkedes efter nogle forsøg. Men så kunne jeg ikke knytte kunder/fakturaer til indbetalingerne i banken, og det hele faldt derfor mere eller mindre fra hinanden igen.

Når man arbejder i Mamut, skal man tage et andet udgangspunkt: Du skal ikke tænke som bogholder men som sælger/key-account-manager/direktør-uden-bogføringserfaring. Kassekladden er en mindre vigtig del, de fleste bogføringer af debitorer og kreditorer foretages direkte i “reskonto”, som er det norsk-fordanskede ord for “kunde- og leverandørkartotek”. Så jeg ente med at slette hele kassekladden og har så været i gang med at udligne betale fakturaer via forskellige moduler og har så en 15-20 linjers almindelig finansbogføring + løn, der skal foregå direkte i kassekladden.

Jeg arbejder på et system med intern server, altså ikke en internetløsning. Til trods for det går det ikke hurtigt, men når man er vant til ikke-målbart korte svartider, er selv svartider på ½-3 sekunder længe at vente.

Som jeg har skrevet om på MitRegnskab, er Mamut i høj grad et CRM-system, og hvis man ser det ud fra den vinkel, er styringen af kunder og deres indbetalinger – og leverandører og vores udbetalinger – enkel, let og overskuelig, og man skal ikke vide noget som helst om debet og kredit. Der er mange smarte features, som gør kundehåndteringen let og overskuelig, og der er færdige, anvendelige rapporter for hvad-som-helst, som kan fås både som .pdf og direkte ud i et regneark.

Hen ad vejen får jeg nok også styr på finansen, i øjeblikket leder jeg lidt efter, hvordan jeg på en let og overskuelig måde får skrevet et kontokort ud, det er så en af de finansrapporter, der ikke ligger lige for ….

Flere erfaringer følger senere.

/Anette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.