Jeg er selvstændig og arbejder med innovation, ledelse og erhvervscoaching. Nu er jeg begyndt på en NLP uddannelse, prisen er 25.000 kr. her i 1. omgang. Jeg mener, at jeg kan trække udgiften fra, fordi det vedrører mit fag – modulerne handler om kommunikation mv., og jeg ville kunne få mange nye kunder ved også at kunne NLP, men jeg får forskellige meldinger alt efter hvem jeg spørger. Er der ingen faste regler?
Jo, er er en fast regel, problemet er fortolkningen af reglen. Reglen er, at efteruddannelse er fradragsberettiget, hvis uddannelsens formål er at vedligeholde og ajourføre din viden inden for dit fag og er nært knyttet til dine muligheder for fortsat at tjene penge med den virksomhed, du har nu.
Derimod er erhvervelse af ny viden i form af videreuddannelse ikke fradragsberettiget. Og heller ikke uddannelse, som man kan tolke som en del af etableringen af firmaet. Kurser, som har et meget generelt sigte, falder også uden for.
Så hvis din NLP uddannelse er med til at skabe en ny type kunder, er det etablering af en ny virksomhed – eller et nyt område inden for din virksomhed. Så er udgiften ikke fradragsberettiget.
Man kan diskutere, om NLP uddannelsen har et alment og generelt sigte, hvilket taler imod. For taler, at du lige netop beskæftiger dig med ledelse og kommunikation i forvejen.
Vi kan komme ud for, at nogle kurser bliver godtkendt i nogle sammenhænge men ikke i andre, altså at nogle kan trække NLP kurserne fra mens andre ikke kan. Når man tænker på prisen og på, at det er en modulopbygget uddannelse, som kan tages over flere år, tror jeg nok, at jeg ville få en melding fra SKAT forlods, hvis jeg var dig, for vi er ude i et område, hvor der er megen tolkning.
Du kan se nogle eksempler på kurser, som er godkendt/ikke godkendt i konkrete sager af SKAT her.
Konklusion: Efteruddannelse og ajourføring af viden: Ja. Nye kompetencer: Nej.