Jeg har grublet over hvordan man registrerer og beregner Feriepengeforpligtelsen på månedslønnede. Har hidtil kun haft med timelønnede at gøre så jeg er lidt på herrens mark.
Feriepengeforpligtelsen er det almindeligt kun at registrere i forbindelse med afslutningen af året. Man bogfører beløbet i debet på en konto i driften, lav evt. en ny: Feriepengeforpligtelse. Og det samme beløb i kredit på en konto i status (passiver), lav evt. en ny: Hensat feriepengeforpligtelse. Beløbet beregnes som 12% af bruttolønnen.
Sådan gør man det første år. I de følgende år, skal man ikke bogføre hele feriepengeforpligtelsen. Man skal lave en beregning, sådan:
Feriepengeforpligtelse, indeværende år (inklusive evt. ikke afholdt ferie fra tidligere år)
– (minus) tidligere hensat feriepengeforpligtelse
= ændring, som skal bogføres.
Resultatet skal være, at den feriepengeforpligtelse, der står på statuskontoen, er, hvad man faktisk skulle udbetale til Feriekonto, hvis alle medarbejdere forlod jobbet pr. 31.12.
Hej Anette Sand.
Hvad er årsagen til, at man optager feriepengeforpligtelsen på driftsregnskabet og ikke “kun” som en del af egenkapitalen. Man har jo først udgiften i det år forpligtelsen udløses og virksomheden kan først fratrække feriepengene i det regnskabsår, hvor kravet om betalingen opstår.
Venlig hilsen
Jens J. Uhd Jepsen
“Sådan har man altid gjort..” – men nej, det er jo ikke noget svar. Vi bogfører feriepengeforpligtelsen op i driften i det år, hvor det hører hjemme, det vil sige i det år, hvor medarbejderne har optjent men ikke afviklet ferien. Fordi det er der, udgiften reelt ligger. Ligesom hvis der skulle indbetales til Feriegiro. Og man får også et fradrag i de år, hvor reguleringen gør forpligtelsen større, ligesom man modregner, hvis forpligtelsen bliver mindre.
Ellers ville man kunne komme ud for, at en i øvrigt sund virksomhed ville få et driftsmæssigt underskud i et år, hvor det ellers er gået fint. Alene ved, at funktionærer erstattes med timelønnede eller arbejde outsources.
Når feriepengene betales, tages de så fra hensættelsen og ikke via driften, så man får ikke fradraget to gange.
Hej
Vi regulerer løbende hen over året. op og ned løbende som lønninger eller medarbejderantal stiger eller falder. MEN – Er det virklig lovpligtigt at hensætte ALLE feriepengene. Det er jo uasandsynligt samtlige medarbejdere skulle sige op samtidigt. Kan man ikke nøjes med dele af den?
Pft
Adrian
@ Adrian: Man kan sige, at den reelle udgift til personale er lønnen + feriepengene. Så hvis man ikke hensætter feriepengene i regnskabet, viser regnskabet ikke præcist, hvordan det er gået.
Pengene behøver jo ikke at blive isoleret på en særlig konto, det skal bare noteres, at man er klar over, at der er en potentiel udgift.
Når medarbejderne så året efter afholder ferie, forsvinder feriepengeforpligtelsen, men samtidig er medarbejderne godt i gang med at spare op til næste års feriepengeforpligtelse.
Hvis I regulerer henover året lyder det som om, I har meget godt styr på det.
/Anette
Tusinde tak for svaret. Det skal siges at det ikke er mig der sidder med det rent praktisk. Og jeg skal uddybe hvorfor jeg spørger. Sidste år var firmaets første år. Og der hensatte vi hele beløbet til feriepenge naturligvis. Men det gør resultatet på bundlinien visuelt dårligere. Og udlodnings muligheden mindre. I år er vi øget i lønudgifter i forhold til sidste år – Og skal derfor hensætte yderligere. Hvilket igen vil påvirke årets resultat. Og det var såmen bare det jeg ville undgå… Håber du forstår. Og på forhånd tak for hjælpen. Jeg fandt denne her side helt tilfældigt og har ingen anelse om det er ok at stille disse spørgsmål her?
Tak
Adrian
Hej Adrian
Selv tak. Og du skitserer vilkårene meget præcist: Fordi feriepengene skal hensættes, bliver overskuddet mindre. Og det kan man ikke undgå.
God fornøjelse og held og lykke med din forretning.
/Anette
Hej.
Det er en generel fejl, at man tager 12,5%.
Det korrekte for et regnskab med regnskabsår 01.01 – 31.12 vil være at afsætte 12%.
Ved at google fandt jeg bl.a. http://www.bruun-dalgaard.dk/feriepengeforpligtelse som evt. kan bruges som dokumentation. Ellers revisormanualen fra forlaget Thomson Reuters
Hej Michael
Det har du ret i. Det er 12% (og enhver medarbejder kan kræve, at de 12% bliver overført til feriekonto). Tak for pointeringen.
:-) Anette
Beregner man kun de 12% af bruttolønnen eller laver I også en hensættelse til den 1% der udbetales med april lønnen?
Jeg har aldrig oplevet, at ferietillægget på 1% medtages som en hensættelse. Det bliver udbetalt direkte sammen med lønnen, og hvis medarbejderen ikke er ansat længere, er de almindelige feriepenge afregnet til Feriekonto, og ferietillægget på 1% bortfalder.
Dbh
Anette