Vores revisor har sagt, at vores dækningsgrad er for lav, den er på 36 procent, og så skal vi til at lave et budget. Jeg er så blevet i tvivl om, hvordan man omdanner dækningsbidraget til dækningsgrad.
Hvad der er en fornuftig dækningsgrad afhænger af, hvilken branche man er i, og selv i fødevarebranchen, som man kan sige I er omfattet af, er der store variationer alt efter om man sælger varer engros eller om det er færdigservering. Men dækningsgraden er let at beregne:
Dækningsbidraget x 100/omsætningen = dækningsgraden i procent
Dækningsgraden er et af de tal, man med fordel kan beregne for enkelte ydelser eller varer, sådan at man kan få synliggjort, hvilke varer der tjenes mest på.
Her kan I finde en praktisk nøgletalsberegner:
(Obs! Nogle oplever at der er kode på regnearket, men det er ikke sådan det skal fungere. Der er derimod en kode, der beskytter nogle felter, så man ikke kommer til at taste i dem. Her kan I hente et ark uden beskyttelse, hvis det andet driller: Nøgletalsark uden beskyttelse. Så skal I bare være opmærksomme på kun at rette i de hvide felter i fanen “Indtastningsark”.)
Hvis I vil vide mere om nøgletal, så læs Regnskabsskolens bog Forstå dit regnskab – og dine konkurrenters:
Pingback: Almindelig Sund Fornuft » Blog-arkiv » Nøgletal - nulpunktsomsætningen
Har læst lidt på siden, men kan ikke regne mig frem til et resultat.
Min kone var til jobsamtale idag og blev stillet følgende spørgsmålet: Du har købt en vare for en kostpris til 100 kr. og sælger den for 200 kr., hvad er dækningsbidraget. Resultatet skulle være 30 %. Vil i være flinke og stille det regnestykke op og forklarer mig dette.
MVH
Brian Nolsøe.
Jeg har et spørgsmål til forståelse af dækningsgrad og dækningsbidrag.
Når formlen for dækningsgrad benyttes, så er det nødvendigt at udtrykke dækningsbidraget med et absolut tal i kr.
Kan man i andre sammenhænge udtrykke dækningsbidraget i pct, således at man f.ex fastlægger i firmaet, at vi altid som minimum vil have et dækningsbidrag på 85%, således at dækningsgraden aldrig kommer under 45,9%.
Hvis man ikke kan udtrykke dækningsbidrag som pct af kostprisen, hvad kalder man så denne faktor?
Med venlig hilsen
Ole Petersen
@ Ole: Ja. Når man beregner dækningsbidraget er der tale om kroner og ører. Dækningsgraden viser det samme tal men omregnet til procenter.
Hej Anette
Jeg blev ikke klogere af dit svar. Du skriver:
“Dækningsgraden viser det samme tal men omregnet til procenter” – ja til procenter af SALGSPRISEN.
Hvad hedder tallet i procent af KØBSPRISEN.
Mvh Ole
Nåh, på den måde… jeg misforstod. Det ved jeg ikke, men det er da et godt spørgsmål, så jeg prøver lige, om nogen i netværket kan svare og vender forhåbentlig tilbage med bedre oplysninger.
:-) Anette
Hej Ole: Jeg mener du skal arbejde med en kalkulationsfaktor. Den kan du faktisk godt beregne enten på baggrund af dit budget eller regnskab. Kalkulationsfaktoren tager netop udgangspunkt i kostprisen eller købsprisen.
Mvh
Peter
Svar til Brian Nolsøe:
For at få regnestykket til at “passe” med de 30%, så er det en forudsætning at salgsprisen er inkl. moms og at kostprisen er uden moms, og at dækningsgraden i dette tilfælde beregnes af omsætningen inkl. moms, hvilket man normalvis ikke gør. Det kommer altså helt an på hvordan de har spurgt – men det kan lade sig gøre.
Pingback: De mest læste blogindlæg | Anette Sand