Bogføring af sponsorgaver til spejderne

Vi har givet for 300 kr. varer fra vores butik til spejderne, som skal holde et stort arrangement. Der er tydelige mærker på, og vi kommer med i deres blad på en “takkeliste”. Derfor ved jeg, at det er en reklameudgift. Men hvordan skal det bogføres, vi bruger SALDI.

Jeg har tidligere skrevet om reklame/spons og gaver til foreninger, og du har ret i, at det er en reklameudgift. Når det er ting, I allerede har købt (over vareforbrugskontoen eller varelagerkontoen), skal udgiften – altså jeres anskaffelsespris bogføres sådan:

debet: reklameudgifter
kredit: enten vareforbrug eller varelager (alt efter hvor I bogførte, da I købte tingene, I har givet væk)

Ingen momskoder.

44 Replies to “Bogføring af sponsorgaver til spejderne”

  1. Pingback: Sponsorater: Fradrag og bogføring | Anette Sand

  2. Hej Anette.
    Håber du kan hjælpe os,vi er en familie med en søn på 12 der køre motocross.
    Vi har en massør “på hånden” som sponsor til sønnen.
    Vore søn bliver med jævne mellemrum behandlet, så vi er sikre på han er fit for fight.
    Vores søn køre for et team, med 12 køre,og massøren vil få sit link på forsiden, af teamets hjemmeside.
    Kan han, massøren, trække beløbet/behandlingerne fra ???.
    Det svare til et beløb på 3.000-5000.- KR.
    Mvh. Klaus

  3. Hej Klaus

    Massøren kan trække alle de udgifter, han har i forbindelse med behandlingerne, fra – nøjagtig som alle andre driftsudgifter, fordi han får reklameværdi for pengene. Men hvis du mener, om han kan lave en beregnet værdi af massagen – f.eks. hvad han kunne sælge timerne for, altså den mistede indtjening – og så trække det fra i stedet, så: Nej, det kan han ikke.

    Dbh
    Anette

  4. Hej Anette.
    Mit spørgsmål var måske lidt kringlet.
    Massøren vil give vores søn 10 x behandling pr. år som sponsorat,(han får reklame/link på teamets hjemmeside)
    behandlingerne koster normalt kr. 500.- pr. stk.
    Kan han trække det beløb fra ?? eller hvordan skal vi fremlægge det for ham ??.
    Mvh. Klaus

  5. Nej, han kan ikke trække det beløb fra, fordi han ikke kan trække sin egen fortjeneste/løn på behandlingen fra i skat. Hvis han betaler en anden massør for at udføre arbejdet, vil det være fradragsberettiget. Det, han får, er reklame, og han kan trække alle de udgifter fra, der er – f.eks. i forbindelse med kørsel eller lignende – præcist som altid, selvom han ikke får betaling for behandlingerne.

    Dbh
    Anette

  6. Hej Anette.
    TUSIND TAK…..
    Så forstod jeg det også ;.)
    De Bedste Hilsner
    Klaus.

  7. Hej Anette

    Hvis et firma sponsere et website til en forening, og får et logo på den pågældende hjemmeside til gengæld? Kan firmaet så trække det fra i skat?

  8. Hej bmla

    Hvis udgiften modsvarer reklameværdien: Ja. Ellers: Nej. Dvs. I kan ikke sponsorere en meget dyr hjemmeside til en lillebitte privatforening, hvor der ikke er nogen egentlig reklameværdi for jer eller hvor reklameværdien slet ikke matcher den investering, I har gjort. Jeres fradrag vil være de faktiske udgifter og ikke en evt. beregnet fortjeneste, hvis I selv laver hjemmesiden.

    Dbh
    Anette

  9. Hej Anette,

    Tak for dit svar.

    Så vi kan ikke fradrage den pris vi normalt tager for en hjemmeside, når vi selv har lavet den. Er det rigtig forstået?

    Og lige for at have 100% styr på det – hvordan indsætter man et sådan sponsorat i regnskabet? Vi skal vel betale skat af sponsoratet?

    Jeg må indrømme at jeg er forholdsvis blank når det kommer til regnskab. Det er ikke min største interesse, men det hænger nok meget sammen med at jeg ikke helt har styr på det :)

  10. Hej igen, bmla

    Det er rigtigt: I kan ikke få fradrag for jeres fortjeneste på en hjemmeside men kun de faktiske udgifter.

    Det vil være praktisk at lave en konto til “sponsorater” i regnskabet og bogføre alle udgifter vedrørende jeres sponsorat der, så I er klar over, hvad den samlede udgift har været.

    Jeg synes, du skulle kikke forbi til et gratis informationsmøde, så skal jeg gøre mit bedste for at få dig til at synes, at regnskab og økonomi ikke bare er en nødvendighed med super spændende:
    http://www.regnskabsskolen.dk/ivkurser/infomode

    Dbh
    Anette

  11. Hej Anette, jeg spiller golf, og min arbejdsplads vil sponsere nogle goldbolde med deres firmalogo på. Jeg vil høre om hvor meget de præcist kan trække fra i skat? moms’en og købssummen? Eller bare købssummen?

    Mvh.
    Mathias

  12. Hej Mathias

    De kan max. trække den faktiske udgift fra – og spørgsmålet er, om de får reklameværdi for pengene – for det er nemlig betingelsen for, at indkøb til sponsorater er fradragsberettigede. Men det går vi ud fra at de gør… og så kan de trække udgifter til indkøb af boldene fra.

    Dbh
    Anette

  13. hej anette jeg håber at du ka hjælpe mig vi er en gruppe på nogle få mennesker der hvert år laver en støtte konsert for slevrose ramte alle de pænge vi får ind går til forskning af medecin til de slevroseramte i den forbendelse laver vi et lotteri så vi søger sponsor gaver da jeg er helt grøn på en computer har jeg ikke så meget forstand på at søge kom telfeldigt ind på den side syntes det lød som noget der ku bruges .håber at høre fra dig mvh. kathe kristiansen.

  14. Hej Kathe

    Jeg er ikke helt sikker på, at jeg forstår dit spørgsmål, men jeg skriver en privat mail til dig for at høre, hvad det er, du gerne vil vide.

    Dbh
    Anette

  15. Hej Anette

    Jeg roder lidt med en idé om at begynde og kører lidt banerace på fritidsniveau.

    Jeg er medejer i et interessentselskab, som sælger dele og tilbehør til biler, hvor målgruppen for de produkter vi sælger, bl.a. er folk der kører på bane.
    Vi er dog i tvivl om bilen kan indskrives i firmaet, og om der er nogle ting der er fradragsberettiget, fx reservedele og baneleje?
    Bilen vil blive forsynet med firmanavn/logo.

    Mvh
    Torben V

  16. Din egen bil, som du køre race i i fritiden? Tja, det bliver meget svært. Man kan sige, at det er vigtigt at din virksomhed får reklameværdi for pengene: Hvis du betaler for baneleje, skal det være fordi det er en måde at få bilen (og dermed jeres logo) vist frem.

    Hvis jeg var dig, ville jeg invitere SKAT på et gratis servicebesøg og forelægge dem problemet, mens de står og ser på den reklamepyntede bil.

    Dbh
    Anette

  17. Bilen er udelukkende til banerace. Der bliver ikke mulighed for at bruge den som anden transport.

    Ideen med et besøg af skat, er derfor ikke rigtig muligt da vi først vil undersøge omstændighederne inden der bliver investeret i bilen og dertilhørende tilbehør.
    Ville virksomheden kunne købe bilen med nogen fordel?
    Hvis ikke, ville det så være en mulighed hvis jeg privat købte bilen privat, og så blev sponsoreret af virksomheden, som sponsorere baneleje og reservedele?

  18. Hej Torben

    Hvis du overvejer, at virksomheden skal købe bilen, kan du bede SKAT om et bindende svar, det koster 300 kr., men så er du på den sikre side.

    Her i brevkassen kan jeg ikke give dig noget mere præcist svar, fordi der skal ske en række vurderinger af forholdet mellem den private interesse og virksomhedens behov mv. – og to virksomheder, som spørger om det samme, kan godt ende op med forskelligt svar.

    Dbh
    Anette

  19. Hej Anette

    Man skal vel have firmanavn på “gaven/sponsoratet” hvis man eks køber 10 fodbolde til sine børns skolelotteri for at kunne trække udgiften fra ik’.

    Og har man så også fradrag for momsen?

    Venligst Pernille

  20. Hej Pernille

    Sponsoratet skal gives i overvejende grad af hensyn til de PR-mæssige fordele, virksomheden får du af dem. Det vil sige reklameværdien skal 1. være relevant (du sælger noget til børnene eller børnenes forældre) og synlig (du får som modydelse synlighed, som hjælper dig med at sælge).

    Derfor er det ikke logoet i sig selv, der gør forskellen, selvom det kan være en del af det.

    Dbh
    Anette

  21. Hej Anette

    Skal jeg forstå det sådan:
    At i dette konkrete tilfælde skal der være logo på – for at det har en værdi for virksomheden.

    VH Pernille

  22. Hej Pernille

    Det er meget svært at sige uden at vide, hvad du sælger og til hvem. Men et logo på fodboldene er jo i hvert fald synligt for dem, som bruger boldene, spørgsmålet er, om det er nok reklameværdi – om ikke nærmere vi er ude i, at den private interesse er større end virksomhedens.

    Jeg kan ikke være mere konkret uden at kende til din virksomhed.

    Dbh
    Anette

  23. Hej Anette,

    Der er en venlig forretning der har givet et bordtennisbord, mod at vi solgte det og pengene gik til røde kors. Det fremgår tydeligt i vores klubblad at forretningen har doneret bordet og det fulde beløb gik til røde kors. Der findes natuligvis kvittering fra både salget og donationen.

    Kan forretningen trække den fulde indtjeningsbeløb fra, svarende til det beløb der blev doneret til røde kors?

  24. Hej Christian

    Som jeg læser det, kan forretningen trække sine udgifter fra til donation af bordtennisbordet, fordi der er reklameværdi, og de skal ikke betale skat af det beløb, der blev doneret til Røde Kors.

    Så: Ja.

    Dbh
    Anette

  25. Hej Anette
    Jeg har med nysgerrighed læst de blogs der ligger omkring sponsorstøtte. Jeg er dyker sport og forsøger at skaffe sponsorer til klubben eller som privat sponsor for mig. Jeg vil gerne høre om den “indtægt” jeg måske kan få ved sponsorater til f.eks. transport, konkurrencegebyrer eller udstyr er noget jeg skal betale skat af?
    Er det sådan at hvis sponsoren får reklame eksempelvis ved tryk på træningstøj eller en bilstreamer så kan de undlade at betale skat af beløbet de giver til mig?
    Mvh Karen

  26. Hej Karen

    Du skal som udgangspunkt ikke betale skat af sponsoratet, hvis beløbet går til at dække faktiske udgifter som er i direkte tilknytning til sportsudøvelsen. Men hvis en del af beløbet er “uspecificeret” støtte, skal du kontakte SKAT, for så kan der være tale om en indtægt, som du skal betale skat af.

    Hvis en virksomhed sponserer dine aktiviteter, kan det være fradragsberettiget i virksomhedens regnskab. Men kun hvis det er relevant reklame i forhold til virksomhedens profil, kunder osv.

    Dbh.
    Anette

  27. Kære Anette. Først og fremmest vil jeg lige nævne at dette er en yderst genial blog du har her.

    Jeg har egentligt fået svar på mange af mine spørgsmål, men der dukker alligevel lidt op.

    Jeg er triathlet og prøver at skaffe sponsorer til at hjælpe med mine udgifter. Altså til at købe udstyr og diverse. Så som jeg har forstået det, skal jeg ikke svare skat af de beløb. Mit spørgsmål er så om det er lige meget hvad man køber. Ikke at jeg vil bruge pengene på det, men kunne jeg reelt bare købe slik og sodavand for pengene? I mit tilfælge vil jeg bruge pengene på en personlig træner.

    Næst er hvornår man skal bruge pengene. Hvis jeg får mine sponsor penge den 1 december, skal de så være brugt i samme år, eller må jeg gemme dem til for eksempel til april året efter og bruge dem der?

    På forhånd tak for hjælpen.
    Jimmy

  28. Hej Jimmy

    Tak for de pæne ord om bloggen, jeg er glad for, at du finder noget, du kan bruge.

    Hvis du får udbetalt et pengebeløb som sponsorat, vil du skulle betale skat af pengene med mindre de bliver brugt til udgifter, som er direkte forbundet til din sport. Slik og sodavand: Nej. Udstyr, træning, deltagerafgifter og rejseudgifter: Ja.

    Du skal gemme kvitteringer for alle dine køb, fordi du skal kunne dokumentere, hvad pengene er brugt på.

    Med hensyn til at forbruge pengene i samme år, som de er modtaget: Ja, det vil blive noget kompliceret, hvis du ikke bruger pengene i det år, de er modtaget, fordi du så teknisk set skal betale skat af dem i modtageåret og så modregne året efter. På den anden side: Hvis du får et pengebeløb i december måned, hvor det tydeligt fremgår af bevillingsskrivelsen, at det er til afholdelse af specifikke udgifter i året efter, kan du måske lave en aftale med SKAT om, at du flytter pengene mellem de to år. Det letteste vil dog være at få beløbet udbetalt i det år, hvor pengene skal bruges.

    Dbh.
    Anette

  29. Jeg har lige et supplerende spørgsmål til at modtage sponsor penge.

    Skal jeg opgive nogen steder at jeg har modtaget pengene eller skal jeg blot kunne dokumentere det hvis jeg bliver kaldt til torskegilde?

  30. Hej Jimmy

    Du skal opgive pengene på din selvangivelse med mindre hver eneste krone er brugt til at afholde udgifter, som er direkte forbundet med din udøvelse og kan fradrages i beløbet.

    Dbh.
    Anette

  31. Hej Anette.

    Jeg rider en del stævner på mine heste og har i den forbindelse brug for en masser transport muligheder. Må et privat maler firma sponsorere en hestetrailer til mig? de maler den og sætter deres firmalogo samt navn på. skal de betale moms af traileren og kan de trække det fra som en udgift? jeg ved ikke så meget om sponsorater, så det ville være dejligt med noget hjælp.

  32. Hej Kristina

    Det må firmaet godt – altså betale for udgifterne og trække dem fra. Men betingelsen er, at firmaet vurderer, at reklameværdien modsvarer udgiften. Det vil sige, at reklamen skal være relevant for firmaet kunder eller potentielle kunder, og kunderne skal være at finde de steder, hvor man ser traileren. Ellers er det ikke en fradragsberettiget udgift.

    Dbh.
    Anette

  33. Først tak for en rigtig god og lærerig blog!

    Mit spørgsmål går mere på hvor meget et firma reelt skal betale ved et sponsorat (gør det lidt nemmere at overtale potentielle sponsorer når man har en ide’ om nettoudgiften for firmaet – hvilket de sjældent selv er klar over).
    Hvor meget er firmaets egenbetaling ved et varerkøbssponsorat på fx 30.000 kr?
    Går ud fra at momsen på 6.000 kr kan trækkes fra og at der derefter er fuldt fradrag af de resterende 24.000 kr. Det giver vel en nettoudgift for firmaet på ca. 12.000 kr. ??

    Mvh
    John

  34. Hej John

    Du har ret i, at der både er moms- og skattemæssigt fradrag, hvis sponsoratet ellers opfylder kriterierne for at være en fradragsberettiget udgift. Hvor meget der er tale om netto afhænger bl.a. af virksomhedsform, for nogle virksomheder betaler 25% i skat, andre betaler en del mere (de personligt ejede), så da kan jeg ikke give dig et fast beløb.

    Dbh.
    Anette

  35. Hej Anette.
    Endnu et spørgsmål om sponsorat. Hvis man giver gavekort til wellness behandlinger til
    1. golfforening til turnering til støtte for brystkraft
    2. forening til støtte for børnecancer
    er det så noget der kan trækkes fra. Gavekortene bliver brugt som premier eller vundet i forbindelse med lotteri. Vores logo bliver vist med viderstilling til hjemmeside samt nævnt i klubblad. Det er noget vi vil støtte alligevel, men er der noget fradrag er der mulighed for yderlige støtte.
    På forhånd tak

  36. Hej Lars

    Ja, det er åbenbart et interessant emne – det med fradrag for sponsorater. Med hensyn til, om I kan give gavekort til wellnessbehandlinger til golfturneringen og foreningen, så kommer det an på, om I får en reklamemæssig værdi, som matcher den udgift, I har. Hvis reklameværdien er stor nok, dvs. I ikke kunne bruge pengene bedre et andet sted, så er der fradrag for udgiften. Hvis reklameværdien er for lille, herunder hvis jeres potentielle kunder ikke interesserer sig for enten golf eller foreningsarbejde til støtte for børnecancer, så er der ikke fradrag.

    Dbh.
    Anette

  37. Hej Anette
    Tak for det super hurtige svar. Den potentielle kundekreds er meget bredt da det drejer sig om behandling med vores Doktorfisk, så alle kan benytte det. Der er allerede nogen der har henvendt sig og omtalen og synligheden i bl.a. lokalsamfundet er vigtigt. Børnecancer fonden er gennem Team Rynkeby som er meget i focus med deres gode arbejde og mange kikker på linket af sponsorer.

    Venlig hilsen
    Lars

  38. Hej Anette,
    Ændrer det på det hvis det er gavekort vi selv udstedder til behandling.

    Venlig hilsen
    Lars

  39. Hej Lars

    Så vidt jeg kan se på det, du skriver, kan du medtage udgiften som reklameudgift. Men det kræver selvfølgelig, at der er en udgift forbundet med ydelsen. Der er ikke fradrag herudover.

    Dbh.
    Anette

  40. Hej Anette

    Jeg har en privatbil som har reklame mærker på fra mit eget firma som jeg bruger når jeg er til airsoft spil, samt hvor jeg også udstiller/fremviser nogle af mine varer.

    Mit spørgsmål er så, om man kan sponsorere service/reparationer på bilen over reklameomkostninger fra mit firma?

    Venlig Hilsen

    JS Pro Airsoft
    v/Jesper Stokbæk

  41. Hej Anette

    Jeg fandt lige dette gamle indlæg i forhold til at give vare til spejder som sponsorat – hvordan beregner jeg i forhold til vores produkter hvor meget vi giver for.

    Er det den vejl. udsalgs pris man beregner ud fra eller angros prisen?

    Venlig Hilsen

    Else-Marie Balch Sørensen
    Alfabox ApS

  42. I bogholderiet skal du regne med virksomhedens faktiske udgift – det vil være engrosprisen. Men når du reklamerer for sponsoratet kan du jo godt fortælle, at værdien er udsalgsprisen, for det er jo den pris, man ville skulle give for at erhverve de varer selv.

    Dbh.
    Anette

  43. Hej
    Vi har oprette en frivillig foreningen. Den vil min far (Hans 1 mand firma) gerne sponser en cross til. Kan han spare momsen og trække det fra i skat?

  44. Hej Peter

    Ja, det kan din far godt, hvis sponsoratet opfylder betingelserne om, at han skal have reklameværdi, svarende til den udgift, han har haft. Han skal altså vurdere, at han får lige så megen relevant reklameværdi ud af sponsoratet, som han ville få ud af at bruge sine reklamepenge et andet sted.

    Dbh.
    Anette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.