Bogføring af kreditorer i SummaSummarum

Jeg sidder og leger lidt med Summa og har lidt spørgsmål.

Jeg har oprettet en del kreditorer og vil bogføre på dem via kassekladden, det fraråder summa og hvis jeg absolut vil gøre det kan jeg kun gøre det over 2 linier.

Så har jeg forsøgt at bogføre på købsfaktura, men synes det er lidt mere tidskrævende end bogføring i kassekladden. For nogle kreditorer f.eks. når vi køber varer til videresalg, kan jeg godt se fordelen i købsfaktura, specielt hvis jeg med tiden opretter varenumre, men ikke for f.eks. lomax, elregning m.fl.

Hvis jeg både bogfører via kassekladde og købsfaktura vil jeg så ikke få 2 bilagsserier? (Jeg har oprettet en kasseklade jeg har kaldt kreditorkladde, men har lidt svært ved at få den tilrettet rigtigt.)

Det er korrekt, at Summa ikke er gearet til at gøre det, så du skal bruge to linjer. Det er også korrekt, at det tager længere tid at lave en kreditorfaktura end at bogføre de to linjer i kassekladden.

Problemet ved at bogføre på debitor- og kreditorkartoteket direkte i kassekladden er, at der ikke bliver nogle fakturaer, der kan udlignes, og dermed mister man – for debitordelen – en del funktionalitet omkring rykkerstyring mv. Det er jo så ikke så aktuelt i kreditordelen, men der kan ikke laves lister over udestående kreditorfakturaer.

Hvis du bogfører kreditorer både via kassekladde og bilagsmodulet vil du få to bilagsserier, men det synes jeg sådan set ikke er noget problem. Jeg ville i så fald have tre bilagsserier, sådan at du har en til finans, en til kreditorer via kassekladde og en til kreditorer via kreditormodul for ikke at få finansbilagene rodet sammen med kreditorbilagene.

4 kommentarer til Bogføring af kreditorer i SummaSummarum

 1. Frederik Krautwald 27. marts 2008 at 21:30 #

  Hvad mener du med, at du vil have tre bilagsserier? Jeg kan forstå, at du vil have to, hhv. via kassekladde og via kreditormodul, men hvor kommer finans ind i billedet? Og hvad skal jeg forstå ved begrebet finans?

 2. Anette Sand 27. marts 2008 at 22:47 #

  Du kan udmærket klare dig med to, det ovenstående svar var et forsøg på at opfylde behovene for både at bruge kreditormodul og føre nogle kreditorer i kassekladden. Men for at holde dem adskilt fra de almindelige finansbilag (altså alt, som ikke er debitorer og kreditorer, f.eks. små kontantkøb, renter på bank og den slags, kan man vælge at have en ekstra nummerserie kørende.

  /Anette

 3. Gitte 9. august 2012 at 20:29 #

  Jeg skal lave regnskab og har lige købt summa – men hvordan laver jeg en kreditor-bogføring – det er jo en vare jeg har købt – ja undskyld – Summa skulle være så nemt – men hold op jeg føler mig som en rigtig BLONDINE – arggg

 4. Anette Sand 13. august 2012 at 11:55 #

  Hej Gitte

  Du opretter en kreditor i kartoteket. Når du har gjort det, kan du højreklikke på kreditoren og se, hvor du skal lave købsfakturaen.
  Eller du kan tilmelde dig et kursus i Regnskabsskolen, f.eks. http://regnskabsskolen.dk/kurser/korte/bogforing-med-summasummarum-modul-1/

  Dbh.
  Anette

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.