Bytte-bytte købmand…

Det er helt naturligt, at iværksættervirksomheder hjælper med hinanden og handler med hinanden. Mange nye virksomheder ligger nogle % under markedsprisen for at få en fod ind på markedet, og kan i bedste fald betyde, at man får rigtig meget for sine penge ved at vælge en ny virksomhed.

Der foregår rigtig meget bytteri: Du køber et kursus af mig, jeg får til gengæld 150 musemåtter med tryk af dig. Især b2b-virksomheder kan langt hen ad vejen få forsynet sig selv med ydelser (ikke så meget varer), ved at bytte arbejdskraft med andre iværksættere på nogenlunde samme udviklingstrin.

Det er en rigtig god ide og fuldstændig lovligt, hvis det gøres rigtigt:

Der skal byttes fakturaer samtidigt. Altså: Jeg laver et kursus for dig, du laver 150 musemåtter til mig. Jeg sender dig en faktura med moms, du sender mig en faktura med moms. Det hele bliver moms og skattemæssigt neutralt, lovligt, og har den positive bivirkning, at der bliver vist en omsætning i den nye virksomhed. Det er lettere at låne 1 mio. kr. i banken på en omsætning, selvom pengene er brugt (til fornuftige ting) end på ingen omsætning. Selvom resultatet er det samme.

b2c virksomheder har ikke de samme muligheder: Man kan ikke købe visitkort og bytte med en hårfavning. For hårfavningen er privat og kan derfor ikke trækkes fra i virksomheden. Dermed er handelen ikke længere neutral.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.