Brugtmoms – hvordan skal man gøre?

Vi sælger delikatesser mv. i vores lille butik på Frederiksberg. Og nu vil vi gerne udvide med en linje med svenske, gamle møbler. Dem køber vi på loppemarkeder i Sverige, kan vi trække momsen fra regningerne, og hvordan skal regningerne se ud, når vi køber fra private?

Når man køber brugte ting til videresalg, er momsreglerne anderledes, end de er for nye ting. Det gælder f.eks. brugte biler som købes af private, antikvariatiske bøger, antiviteter og meget mere. Altså også svenske, gamle møbler.

Ordningen hedder “Brugtmoms”. Princippet er, at den private sælger, som du får varerne fra, ikke afregner moms. Derfor kan du ikke trække moms fra regningen. Men du skal kun betale salgsmoms af differencen mellem købet og salget. Det vil sige:

Salg af gammel stol i butikken:    500 kr.
Køb af gammel stol hos privat:    200 kr.

Avance:                                      300 kr.
Du skal beregne salgsmoms af avancen. Det vil sige, at 20% af de 300 kr., i alt 60 kr. skal overføres til kontoen for salgsmoms.

Der er to forskellige  beregningsmetoder. Metode 1 bruger man, hvis man kan følge den enkelte vare fra køb til salg, f.eks. med større møbler eller brugte biler. Metode 2 er en samlemetode, som man bruger, hvis du f.eks. køber en hel kasse blandet husgeråd eller lignende og ikke kan identificere prisen for den enkelte vare.

SKAT har skrevet en udmærket vejledning om, hvordan man skal gøre. Af den fremgår blandt andet kravene til bilagsmaterialet:

 • Fortløbende nummer eller tilsvarende identifikation

 • Udstedelsesdato

 • Sælgers navn og adresse

 • Dit navn og adresse

 • Leverancens art og omfang

 • Afregningspris

 • Varens lagernummer. Er ikke nødvendigt ved brug af samlemetoden (metode 2)

 • Sælgers attestation af rigtigheden af oplysningerne i afregningsbilaget. Hvis det ikke er muligt, skal du dokumentere oplysningerne på anden vis. Det kan eksempelvis ske ved hjælp af et brev fra sælger om handelen.

Bliv klogere på brugtmoms – og de øvrige danske momsregler:
Køb ‘Bogen om moms i Danmark’ her

23 Replies to “Brugtmoms – hvordan skal man gøre?”

 1. hej
  “Avance: 300 kr.
  Du skal beregne salgsmoms af avancen. Det vil sige, at 20% af de 300”

  hvorfor 20% og ikke 25?

 2. Hvis du beregner moms af prisen inklusive moms, er det 20%, du skal fratrække, for at få prisen før moms. Momsen udgør en femtedel af den samlede salgspris.

  Men hvis du skal lægge moms til et beløb, er det 25%, der skal lægges oveni. Momsen udgør en fjerdedel af momsgrundlaget.

  En bog, som koster en 10-er i udsalg, koster 8 kr. før moms. De 2 kroners moms er 20% af udsalgsprisen men 25% af af momsgrundlaget.

 3. Hej Anette
  Har du et forslag til, hvordan man rent praktisk bogfører dette. Vi har en forretning, hvor vi udover alm. momsede varer også sælger kunstværker med en mindre avance samt varer købt uden moms f.eks på loppemarkeder. Hvilke konti (salg og køb) skal vi oprette i regnskabet, og hvordan skal vi i øvrigt håndtere dette så vi holder tingene adskilt.

 4. Hej Erik
  Jeg vil foreslå (brug jeres egne kontonumre, men f.eks.)
  1000 Alm. momset salg
  1010 Salg af kunst
  1020 Salg af brugte varer

  1100 Varekøb med moms
  1110 Køb af kunst
  1120 Køb af brugte varer uden moms

  Sæt kun momskoder på 1000 og 1100 og beregn resten manuelt.

 5. Hej. Kan du hjælpe mig med at forstå brugtmomsordningen? Jeg kan ikke se der er nogen forskel, men forestiller mig det er noget jeg kan bruge da jeg netop er blevet momsreg. og handler med brugte møbler.

  Eks:

  Alm. moms:
  Varekøb 8000 (moms 1600)
  Varesalg 12000 (moms 2400)
  Udgående moms må så være 800

  Brugtmoms
  Varekøb 8000
  Varesalg 12000
  Fortjeneste 4000
  Moms af fortjeneste (4000 * 80% = 3200, 25% af 3200) = 800

  Jeg kommer frem til samme resultat, er det mig der gør nogen forkert? Er der andre fordele ved brugtmomsordningen?

  Mvh Dennis

 6. Hej Dennis

  Der er lidt her med “inklusive” og “eksklusive” moms: Dine beregninger er rigtige nok, men det er et fortænkt eksempel: Hvis du køber varer til 6.400 uden moms, når de er nye, så koster de vel også 6.400 uden moms når de er gamle?

  Jeg mener, at regnestykket er mere realistisk på denne måde:

  Varekøb, nyt 8000
  Heraf moms 1600
  Varekøb netto 6400

  Varesalg 12000
  Heraf moms 2400
  Varesalg netto 9600

  Momsafregning: 800
  Fortjeneste: 3200

  Varekøb brugt 6400
  Varesalg 12000

  Bruttofortjeneste 5600
  Moms heraf 1120
  Fortjeneste: 4480

  Men dine udregninger er rigtige, det er bare sammenligningen, der skurrer lidt i mine ører. Hvis du sælger brugte møbler har du dog ikke noget valg: Det er brugtmoms, og du skal huske at stemple regningerne, så du sælger varerne!

 7. Tak for dit hurtige svar. Jeg kan godt se hvad du mener, men det fremgår på skats hjemmeside, at man selv kan vælge om man vil bruge alm. momsregler eller brugtmoms, også selvom man sælger brugte varer. Hvis jeg køber en brugt sofa til 8000 (hvor moms er betalt ved nykøb) og sælger den til 12000, er der så nogen forskel i det resultat jeg når afhængig af hvilken ordning jeg bruger?

  Mine møbler skal renoveres, kan jeg få mere ud af at trække den omkostning fra i brugtmomsordningen? Eller er der ingen forskel i den retning?

  Mvh Dennis

 8. HVis du opgør momsen efter den almindelige metode, så kommer du til at betale 2.400 kr. i moms af sofaen. Minus 0 i købsmoms (bortset fra momsen af eventuelle mateiraler til renovering af sofaen). Så det lyder for mig som en dårlig ordning.

  Brugtmomsordningen er indført for at give professionelle handlere af brugte varer et momsgrundlag, som er sammenligneligt med alle andres.

  Under alle omstændigheder kan du trække momsen fra varekøbet til istandsættelse af møblerne, hvis dette varekøb ellers er et normalt, dansk og momset varekøb.

  God arbejdslyst
  :-) Anette

 9. Hej Anette,

  så har jeg forstået det. Et sidste spørgsmål vedrører, om jeg må fratrække omkostninger til renovering inden momsberegning af fortjeneste?

  Dvs. jeg tjener 4000 før momsberegning, og har renoveringsomk. for 2000 inkl moms. Må jeg da beregne moms af de resterende 2000.

  På forhånd tak.

  Dennis

 10. Først beregner du din salgsmoms, som er differencen mellem det solgte og det købte. Herfra trækker du så købsmomsen af alle de udgifter, der er momsfradrag på, herunder renoveringsomkostninger.

  Og det skal foregå i den rækkefølge!

 11. Hej Anette,

  Kan se at dette er en lidt gammel post, men håber du kan/vil hjælpe alligevel.

  Ved du hvordan en afståelse skal behandles rent bogføringsmæssigt?

  Fx inventar for 250.000 kr.
  Goodwill for 250.000 kr.

  I købet står der intet om moms, kan det være rigtigt?

 12. Hej,
  hvordan beregner man sit skatteligtige overskud når man handler med brugte varer. Momsen, der beregnes af overskuddet er jo en egentlig udgift, men skal den optræde som sådan i regnskabet? Der vil jo efter min overbevisning være tale om dobbeltbeskatning, hvis man skal betale skat af hele overskuddet (før momsen)!

  Mvh.
  Søren

 13. Hej Søren

  Nej, du skal ikke betale skat af din indtjening to gange. Momsen trækkes ud af resultatopgørelsen og er derfor ikke en del af den skattepligtige indkomst.

  Dbh
  Anette

 14. Hvad er modposten til Brugtmoms?
  ( salgsmoms og Momsafregning?)

 15. Hej Susanne

  Brugtmomsen skal debiteres i driften (lav en særlig konto til formålet, lige under varekøbet uden moms) og krediteres på salgsmomskontoen.

  Dbh
  Anette

 16. Hej Anette

  Jeg er kommet i tvivl mht brugtmoms. Hvis nu en vare er købt af en privat til kr. 32.000,-. Den sælges så igen for samme beløb incl. moms, dvs der er et underskud på kr. 6.400,- i realiteten, hvis der skal betales moms af salget. Men skal der beregnes moms?

  Kan ikke få regnestykket til at gå op, for det virker jo urimeligt, hvis man skal betale momsen, bare fordi man har solgt for billigt, når man ikke skulle betale moms, hvis salget havde været kr. 32.000,- plus moms.

  Mh Susanne

 17. Hej SusanneK

  Netop for at undgå den situation, er der lavet særlige regler om brugtmoms. Du skal betale momsen af dit DB på salget, ikke af den samlede omsætning. Bogen om moms (som fås på http://regnskabsskolen.dk) har et kapitel om de to beregningsmetoder, der kan bruges ved køb og videresalg af brugte varer.

  Dbh
  Anette

 18. Hej Anette

  Lige et spørgsmål mere omkring brugtmoms – omend tråden ikke er helt ny.

  Jeg har ladet mig fortælle, at såfremt du køber et lot, skal der kun svares brugtmoms af 20% af salgsprisen. Ex: Jeg køber 4 stole for kr. 100 og sælger dem videre for kr. 2000. Brugtmomsen svares således af 400 kr. og bliver kr. 80.

  Registreres stolene enkeltvis og ikke som lot, skal der svares brugtmoms af kr. 1900 istedet (fortjenesten). Brugtmomsen er i dette tilfælde kr. 380.

  Kender du denne regel?

  Kh Dorthe

 19. Hej Dorthe

  Nej, den regel har jeg bestemt aldrig hørt noget om. Jeg mener, at du i begge tilfælde skal betale moms af fortjenesten

  /Anette

 20. Hej Anette Sand

  Jeg har søgt om et bindende svar fra skat vedr. om jeg må bruge brugtmoms metode 2, da jeg sælger secondhand tøj/ kommissionstøj. Hvis jeg får JA fra skat, må jeg vel stadigvæk godt trække indgående moms fra (kontorartikler, husleje m.m.) på min momsindberetning ik???

  MVH Marie

 21. Hej Marie

  Det er korrekt: Du må gerne afløfte den almindelige købsmoms af de udgifter, som er momsede og som vedrører virksomhedens drift.

  Dbh.
  Anette

 22. Jeg har sgu stadig svært ved at fatte systemet.
  Jeg restaurerer og servicerer klassiske motorcykler.
  Mit eksempel:
  -jeg finder en kasse stumper på guloggratis eller Ebay som jeg kan se at jeg kan bruge hen ad vejen til mine projekter.Pris 1000 kr. hos en privatmand.

  Jeg bruger så en af delene fra denne kasse til en motorcykel som jeg laver service på, og kunden får naturligvis en faktura fra mig hvor der står arbejdsløn, nye dele og så denne brugte del til kr. 700, og der er 25% moms på hele beløbet.
  -Jeg kan godt forstå brugtmomsreglerne når det er simpelt køb og salg af brugte dele, men jeg mener det er svært at forklare reglerne når brugte stumper indgår i et samlet projekt hvor der udskrives en samlet regning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.