Barsel og børns 1. sygedag

Vi har ansat to medarbejdere, den skal pakke og sende varer, og den anden skal være sælger og lave forskellige kontorting. Og vi er ved at lave ansættelseskontrakter og vi kender ikke reglerne for lagermedarbejderen, hun har to små børn, har hun også ret til barns første sygedag og hvad hvis en af dem bliver gravide, hvad kommer det til at koste os?

De to medarbejdere er begge omfattet af Ferieloven (det ved jeg godt, at I ikke spurgte om). Jeg mener også, at begge er omfattet af Funktionærloven, ud af flere kriterier er der nemlig også disse to i §1:

a) Handels- og kontormedhjælpere, beskæftiget ved køb eller salg, ved kontorarbejde eller dermed ligestillet lagerekspedition.

b) Personer, hvis arbejde består i teknisk eller klinisk bistandsydelse af ikke-håndværks- eller – fabriksmæssig art, og andre medhjælpere, som udfører et arbejde, der kan sidestilles hermed.

Der står intet i Funktionærloven om barns 1. sygedag, så hvis ikke jeres medarbejdere er omfattet af en overenskomst (og sådan en har I ikke tiltrådt), så har de ikke ret til løn på barn 1. sygedag, eller omsorgsdage eller feriefridage med mindre I har aftalt det.

Medarbejdere med børn kan godt have brug for en vis fleksibitet, og derfor synes jeg, at man allerede ved ansættelsessamtalen skal tage problemet op og evt. lave en aftale (opsparing af afspadsering f.eks., flextid, halve ferie eller et antal omsorgsdage om året), for det er de færreste med mindre børn som ikke vil have et antal fraværsdage i løbet af et år, og behovet bliver ikke mindre af at man lader som om det ikke er der.

Med hensyn til barsel, så har medarbejderne ikke krav på løn under barsel, men i og med at vi har fået den nye barsel.dk-ordning, vil det være til alles fordel at tilbyde hel eller delvis løn under barsel, fordi det kan gøres uden at det koster virksomheden noget fordi det er billigere for virksomheden end tidligere og nærmest gratis ud over et bidrag, som I skal betale under alle omstændigheder, hvis medarbejderen får 146 kr. eller derunder i timen.

Der er en hel masse regler om opsigelse i forbindelse med graviditet og barsel, og hvis det bliver aktuelt, kan I finde nogle gode links på Franciskanerseriens bind 4-side.

Jeg kan henvise til en dygtig advokat, som gerne læser ansættelseskontrakterne igennem for jer, hvis I vil være på den sikre side. Ring til mig, hvis det er aktuelt.

2 Replies to “Barsel og børns 1. sygedag”

 1. Hejsa…tak for en god, spændende og informativ webside.

  Lige en kommentar. Den nævnte salgsmedarbejder er sikkert omfattet af funktionærlovens bestemmelser. Pakkeekspedienten er det dog næppe. Klassisk vil en lagerforvalter være det, men ekspedienten er at betragte som arbejdsmand. Overenskomsten for lagerarbejdere…

 2. Jeg har modtaget følgende kommentar:
  Hej Anette,

  Jeg læste dit indlæg omkring “barsel og børns 1. sygedeag”. Du skriver på et
  tidspunkt at det ikke koster virksomheden noget at betale fuld løn under
  barsel, efter den nye regel om barsel.dk.
  Såvidt jeg kan se får man kun dækket op til 146kr i timen når man betaler
  løn til ansatte på barsel – eller tager jeg fejl ?
  Mine ansatte ligger noget højere lønnet, og som jeg ser kan det blive dyrt at
  sende dem på barsel hvis de skal beholde den nuværende løn.

  pft
  Tom Nielsen

  —-
  Tom har selvfølgelig ret, og jeg har korrigeret indlægget herefter.

  Tak!

  Dbh
  Anette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.